Piyasalar ABD'de faiz oranlarının artırılma hızına ilişkin ipuçları için Powell'ın ilk kongre konuşmasını bekliyorlardı.

Powell, ABD ekonomisinde istihdamın güçlü olduğu, enflasyonun ise merkez bankasının yüzde 2 olan hedefine yakın seyrettiği "birkaç yıllık" bir döneme girilmek üzere olduğunu söyledi.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 4.8304/4.8322'den Euro/TL 5.6095/5.6129'dan işlem görüyor." image="" day="18" month="TEM" hour="15" minute="17" width="" height=""]

Dolarda gözlenen küresel güçlenme TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerinde bu sabah bir miktar negatif seyre neden olurken, sürpriz bir gelişme olmazsa kurda gün içine yatay seyir, borsada ise global endekslerdeki olumlu havaya paralel pozitif açılış bekleniyor.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları 18 Temmuz: Bugün gram altın ve çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu?" desc="18 Temmuz altın fiyatları bugün düşüşte! Ülkemizde küçük yatırımcının gözdesi altın fiyatlarında küçük hareketler sürüyor. Bugün çeyrek altın ve gram altın ne kadar oldu? Cumhuriyet altını ve küçük altın kaç lira? soruları büyük merakla araştırılıyor. Merkez Bankası müdahalesi ve kabinenin açıklanmasının ardından beklenen düşüş yavaş yavaş hissedilmeye başladı. 18 Temmuz Çarşamba yani bugün altın fiyatında Kapalıçarşı'da altının gramı 189,60'den alınırken 189,67 lira civarından satılıyor. İşte 18.7.2018 güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/altin-fiyatlari_16_9_1522152008_16_9_1522643026-3_16_9_1531887811.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/18-temmuz-guncel-altin-fiyatlari-bugun-gram-altin-ve-ceyrek-altin-fiyati-ne-kadar-oldu-2526353/"]

Powell dünkü açıklamalarında olumlu bir değerlendirmede bulunarak ABD ekonomisinde istihdamın güçlü olduğu, enflasyonun ise merkez bankasının yüzde 2 olan hedefine yakın seyrettiği "birkaç yıllık" bir döneme girilmek üzere olduğunu söyledi. Powell ABD ile diğer ülkeler arasındaki ticaret anlaşmazlığı nedeniyle faiz artırımlarının hızının değişmesi gibi bir tehlike oluşmadığına işaret etti.

Ekonomistler Powell'ın ifade ettiği ekonomik görünümün ABD'de bu yılın geri kalanında beklenen iki faiz artırımıyla uyumlu olduğunu ifade ettiler.

Powell'ın açıklamaları doların çoğu para birimi karşısında değer kazanmasını sağlarken ilk etapta küresel risk iştahını da artırdı.

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, son günlerde TL'nin benzer para birimlerinden negatif ayrıştığını, yeni kabinenin nasıl bir yol izleyeceğinde dair soru işaretleri olduğunu söyleyerek, "Piyasa bu nedenle çok rahat değil ama hafta başından beri TL risk algısında yumuşama var dolayısıyla Powell sonrası kurda da ilk etapta aşağı hareket gördük. Ancak kalıcı olması için TCMB ve hükümet tarafından gelecek açıklamaların piyasada güven duygusunu artırması gerek. Zaten Powell'ın açıklamaları dolar pozitif fiyatlanınca ilk çekilme sonrası kur tekrar yönünü yukarı çevirdi" dedi.