Geçen hafta tahvil piyasasından çıkışlarla 10 yıllık tahvilin bileşik faizinin iki haftalık süreçte gördüğü en yüksek seviye itibariyle 90 baz puan civarında yükseliş kaydetmesi ardından piyasalar yarın Hazine'nin gerçekleştireceği 2 ve 10 yıllık gösterge tahvil ihraçlarını izleyecek.

19marteurograf

DOLAR/ TL  NEDEN YÜKSELİYOR

Jerome Powell liderliğinde yapılacak olan ilk Fed toplantısının haftasına girilirken, piyasalar da bu toplantıdan gelecek olan kararları beklediğini söyleyen GCM Menkul A.Ş.Araştırma Uzmanı Enver Erkan  sozcu.com.tr'ye açıklamasında doların neden yükseldiğine dair şu açıklamalarda bulundu, Türk lirasındaki, değer kaybı siyasi gelişmeler sebebiyle gerçekleşiyor. Fed’in 25 baz puan faiz artırması bekleniyor ve bu tamamıyla fiyatlamaların içerisinde. Gelişmekte olan ülke para birimler başta ZAR olmak üzere değer kayıpları var. TRY’deki değer kaybında iç dinamikler de öne çıkarılıyor, ancak genel hareket Fed öncesinde diğer gelişen ülkelere paralel bir şekilde gerçekleşmektedir. Günlük bazda %0,47 değer kaybeden TRY; ZAR, MXN ve KRW gibi para birimlerinin arkasından gelmektedir.

3 FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR

Uzman Enver Erkan konuşmasının devamında "Fed konusunda odaklandığımız nokta geleceğe dair faiz beklentilerinin ortaya konulduğu nokta grafiğindeki hareketler olacaktır. Piyasalar Fed’den toplamda 3 faiz artırımı bekliyor ve bu beklentinin 4 veya daha fazla faiz artırımına kayması durumunda USD temasında güçlü fiyatlama reaksiyonları söz konusu olabilir. Fed ekonomik tahminlerini de güncelliyor ve özellikle enflasyon bacağında yapılabilecek yukarı yönlü güncellemeler de Fed’den faiz artırım beklentilerini yükseltebilir. USDTRY kuru kısa vadeli olarak yükseliş trendinin güncel alt noktası 3,90 seviyesi üzerinde kaldığı müddetçe USDTRY kuru yukarı yönlü çıkışına kaldığı yerden devam etmek isteyebilir. USDTRY için 3,9467 seviyesi 1 Aralık 2017 zirvesidir. Bu sebeple de kurda yukarı yönlü çıkışlar tamam mı devam mı sorusunun cevabında yukarıda bahsettiğimiz 3,9465 seviyesi tarihi zirve (3,9818) öncesinde önemli bir bariyerdir." ifadelerini kullandı.

EURO'YA YANSIYOR

RUTERS'a konuşan bir bankacı, "Global olarak piyasalarda Fed toplantısı öncesi bir baskı var. Bu da TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor. Ancak TL kendi iç nedenleri yüzünden en çok değer kaybedenler arasında Güney Afrika randı ve Meksika pesosu ardından ön sıralarda yer alıyor. TL'deki değer kaybı euro/TL'ye de yükseliş olarak yansıyor" dedi.

Piyasalarda bu hafta ayrıca jeopolitik haber akışı, Fed toplantısı ve AB Liderler Zirvesi izlenecek. Hazine yarın 13 Kasım 2019 itfalı altı ayda bir yüzde 6.5 kupon ödemeli iki yıllık gösterge tahvili yeniden, yeni 10 yıllık gösterge olacak olan 8 Mart 2028 itfalı altı ayda bir yüzde 6.20 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili ise ilk kez ihraç edecek.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 3.9419/3.9439'dan Euro/TL ise 4.8593/4.8644'ten işlem görüyor." image="" day="19" month="MART" hour="15" minute="15" width="" height=""]

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, "Enflasyondaki katılık, yükselen cari açık, Moody's'in not indirimi ve jeopolitik/siyasi haber akışı nedeniyle iki haftalık süreçte yurt içi tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin ardından, yatırımcıların yükselen faiz ortamında ihalelere göstereceği talep önemli olacak" dedi ve şöyle devam etti:

"Hazine'nin yarınki ihalelerde borçlanma maliyetinin artmasını bekliyorum ancak ihalelerde talep sıkıntısı yaşamayacağını düşünüyorum. 10 yıllık tahvilin bileşik faizinde yukarıda yüzde 13 ve 21 Kasım'da zirve kapanışını yaptığı yüzde 13.18 seviyeleri önemli."

'3.90 DESTEK SEVİYESİ'


Bu hafta düzenleyeceği iki ihale ile aylık iç borçlanma programını tamamlayacak olan Hazine'nin iç borçlanmasını öngörüleri çerçevesinde tamamlaması için iki ihalede piyasadan toplam 3.24 milyar TL borçlanması gerekiyor. Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı yapılacağı beklentisinin tümüyle fiyatlandığını söyleyen Uslu, "Yetkililerin bu yıl için üç defa faiz artırımı beklentisini dörde yükseltip yükseltmeyeceği merak ediliyor. G20 toplantısı da bu hafta piyasaların odaklanacağı önemli gündem maddelerinden birisi olacak. Zirvede, Brexit geçiş anlaşmasına yönelik işaretler aranacak, ayrıca ticarette korumacılık ile ilgili söylemlerin de G20 gündeminde olması beklenebilir. Dolar/TL'de 3.90 ve 3.88 destek, 3.9350 ve 3.9500 ise direnç seviyeleri" dedi.

TL benzer para birimlerinden negatif ayrışarak dolar karşısında geçen iki haftada yüzde 2 değer kaybetti. Bankacılar, global olarak ABD'de faiz artışlarının hızlanacağına ilişkin endişeler, Afrin operasyonu ve Seçim İttifakı Yasası'nda seçim güvenliği konusundaki tartışmaların yatırımcı tarafından tedirginlikle izlendiğini belirtiyor. Ekonomi tarafında ise yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın yarattığı kaygılar satış baskısının ana nedeni olarak görülüyor.

BORSA EKSİDE


Güne yüzde 0.2 kayıpla başlayan BIST-100 endeksi TL'deki değer kaybına paralel olarak kayıplarını yüzde 1.5'e yükselttikten sonra saat 15.23'te yüzde 1.3 ekside, 115,649 puanda bulunuyor.

Tahvil piyasasında ise Cuma günü yüzde 12.78 seviyesinden kapanan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi valörde aynı saatte yüzde 12.89 seviyesinden işlem görüyor.

REUTERS- SOZCU.COM.TR