Bankacılar ilk tepkinin ardından kurda 4.90 seviyesinin altında bir dengelenme yaşandığını, piyasalarda yön belirleyici olarak beklenen faiz kararının da geride kalması sonrası global piyasalara daha odaklı bir seyir beklediklerini belirttiler.

Küresel piyasalarda ise bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker arasında yapılacak görüşme takip ediliyor. Görüşmede dış ticaret politikası kaynaklı anlaşmazlığın ele alınması bekleniyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 4.8372/4.8308'den Euro/TL 5.6594/5.6520'den işlem görüyor." image="" day="25" month="TEM" hour="15" minute="02" width="" height=""]

 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasadaki fiyatlamanın aksine TCMB'nin daha büyüme odaklı bir karar aldığını görüyoruz. Karar TL negatif ve ilk tepki oldukça sert bir şekilde görüldü. Enflasyondaki yükselişin devam edeceği düşünüldüğünde küresel piyasalarda gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik negatif seyrin kuvvetlenmesi durumunda TL'de satış baskının kuvvetlendiği dönemler göreceğimiz aşikar" dedi.

TCMB dün ekonomideki yavaşlama sinyallerini, maliye politikasının enflasyonla mücadeleye önümüzdeki süreçte verebileceği katkıyı ve önceki sıkılaştırma adımlarının gecikmeli etkisini adres göstererek beklentilerin aksine politika faizini sabit tuttu.

TCMB'nin Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) kararı piyasalarda "enflasyonla mücadeleden ziyade büyüme odaklı" bir karar olarak nitelendirildi. PPK ardından dolar/TL 4.94'e kadar yükseldikten sonra günü 4.90'ın altında tamamladı.

[old_news_related_template title="25 Temmuz 2018 güncel altın fiyatları: Bugün çeyrek altın ve gram altın fiyatı ne kadar oldu?" desc="Bugün çeyrek altın ve gram altın fiyatı ne kadar oldu? soruları ekonominin gündeminde. Dün Merkez Bankası'nın aldığı kararla birden yükselen altın fiyatları bugün güne küçük bir düşüşle başladı. Altın fiyatları gündemdeki gelişmelere göre yükseliş ve düşüş gösterebiliyor. Güncel altındaki yükseliş yatırımcısının da yüzünü güldürdü. Yatırımcılar, altın fiyatları konusunda anlık olarak araştırmalarını sürdürüyor. 25 Temmuz tarihli güncel altın fiyatları haberimizde. Çeyrek altın 307,21 liradan alınırken 314,41 liradan satılıyor. İşte Kapalıçarşı'da günün altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/altin-fiyatlari-28-ocak_16_9_1521778836_16_9_1522476813-4_16_9_1532492523.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/25-temmuz-2018-guncel-altin-fiyatlari-bugun-ceyrek-altin-ve-gram-altin-fiyati-ne-kadar-oldu-2539125/"]

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri bankacıların verilerine göre yaklaşık 150 baz puan artışla yüzde tarihi rekor olan 18.50'yi aşarken iki yıllık getiri de yüzde 20.50'li seviyelerde seyrediyor.

TCMB'nin dünkü kararı piyasalarda sadece makroekonomi anlamında değil Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin ve düşük faiz istekliliğini dile getirmekten çekinmeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ı ekonominin başına getirmesi ardından ilk karar olması nedeniyle de piyasada yakından takip ediliyor, önemli bir test olarak nitelendiriliyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı sisteminde kabinenin netleşmesi ardından yaptığı ilk kapsamlı değerlendirmede yeni dönemde Merkez Bankası'nın hedefler doğrultusunda daha öngörülebilir, sade ve kararlı bir para politikası uygulamasının destekçisi olacaklarını, ekonomi politikalarının uyumunun ise yeni dönemde en üst düzeyde olacağını söylemişti.

Albayrak bu açıklamasında "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını da belirtmişti. Albayrak dünkü açıklamalarında da yeni OVP'de "enflasyonda düşüşe odaklı bir çerçeve" ortaya koyulacağını söyledi.

Piyasalar TCMB'nin faiz kararı öncesi yeni ekonomi yönetiminin söylemlerinin de desteğiyle TCMB'nin bir faiz artışına gideceğini önemli ölçüde fiyatlamıştı. Reuters anketine göre ekonomistler TCMB'nin bir hafta vadeli repo faizini medyan bazında 100-125 baz puan artırmasını bekliyordu.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys TCMB'den dünkü kararını "şaşırtıcı" ve "hayal kırıklığı yaratan" karar sözleriyle yorumlamış ve bağımsızlığına ilişkin piyasa kaygılarını yeniden canlandırabileceği endişesini dile getirmişti.

Kararın ardından ekonomistler TCMB'nin PPK metinde enflasyon kaygısının hala kuvvetli bir şekilde hissedildiğini ancak bu kaygıya rağmen bir faiz adımı atılmamasını ise TCMB'nin metnine de eklenen ekonomideki yavaşlama sinyalleri, maliye politikasından gelebilecek katkı ve önceki kararların gecikmeli etkisi olarak özetlediler.

Tüketici fiyatları Haziran'da yıllık olarak yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesinde yer alıyor. Manşet enflasyonundaki artışın yanı sıra çekirdek endeksler ve üretici fiyatlarında da yükseliş eğilimi sürdürüyor.

Kararın ardından Temmuz ayı enflasyon verilerinin de önemi arttı.

TCMB 500 baz puanı Nisan ayından bu yana olmak üzere geçtiğimiz yıl başından beri 950 baz puan sıkılaştırma gerçekleştirdi. Bu dönemde sadeleşme adımlarını da tamamlayarak alışılagelmişin dışındaki politika adımlarına son verdi. Banka enflasyonla mücadelede gerekli görmesine rağmen siyasi baskı nedeniyle faizleri artırmamakla eleştiriliyor. Piyasalarda dünkü karar da aynı kapsamda değerlendirilirken TCMB ise bağımsızlık söylemlerine açık cevap vermese de zaman zaman atılan adımları adres gösteriyor.

REUTERS