Avrupa Birliği'nin en üst yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı, İngiltere hükümetinin, diğer üye ülkelere danışmadan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından vazgeçme hakkına sahip olduğuna hükmederek Brexit karşıtı çevrelerin umudunu artırdı.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.4053/5.4094'ten işlem görürken Euro/TL 6.1427/6.1496'dan işlem görüyor." image="" day="11" month="ARA" hour="11" minute="40" width="" height=""]

 

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak Brexit ve küresel ticaret savaşlarına yönelik haber akışlarının gelişmekte olan piyasalardan çıkışa, dolar endeksinde de yükselişe neden olduğunu söyleyerek, "Küresel gelişmeler kaynaklı olarak dün kapanışa doğru dolar/TL'de de bir miktar yukarı hareket oldu ancak sınırlı kaldı. Bugün ödemeler dengesi verisi izlenecek, kur atakları sonrası ithalattaki bozulma kaynaklı cari fazla vermeye başladık, bugün de fazla olma ihtimalimiz kuvvetli. Ancak bu haftanın odak noktası PPK kararı olacak. Değişiklik beklemiyoruz, bu yönde gelecek bir kararla kurun bir miktar aşağı gelme ihtimali var" dedi.

Fed'in 19 Aralık'taki kararının daha kritik olduğunu söyleyen Işık, "Fed projeksiyonlarını kısamaya gitmezse, faiz artırımları devam edecek söylemi sürerse dolar/TL'de de yukarı hareket olabilir ama ılımlı bir açıklama olması halinde TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerine pozitif yansıyabilir. Dolar/TL'de 5.2750 desteği kırılması halinde önce 5.22 sonrasında 5.13-5.15'ler gündeme gelebilir" dedi.

Sterlin İngiltere parlamentosunda yapılacak AB'den ayrılma anlaşması onay oylamasının Başbakan Theresa May tarafından ertelenmesinin ardından İngiltere'nin AB'den düzensiz biçimde ayrılacağı endişeleriyle dün gerilediği yaklaşık 20 ayın dip seviyesi yakınlarında seyretti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşmasının dün parlamentoda yapılacak oylamasını, AB'den daha fazla taviz alabilmek için erteledi.

Sterlindeki kayıp dolara yaradı. Doların sterlin dahil altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği beklentisiyle gerilediği iki buçuk haftanın dip seviyesinden toparlandı. Dün yüzde 0.75 yükselen endeks bugün yüzde 0.1 ekside 97.083'te bulunuyor.

Bu haftanın asıl gündem maddesi ise TCMB'nin 13 Aralık'ta gerçekleştireceği yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Reuters'ın 20 kurumun katılımı ile yaptığı ankette hiç bir katılımcı yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemiyor.

Piyasalarda geçen hafta açıklanan Kasım ayı enflasyon verileri ardından 13 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dahil "erken faiz indirimi" beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek birkaç işlem gününde TL'de ciddi bir değer kaybı yaratmıştı. Bu çerçevede dolar/TL geçen hafta 5.46 seviyesine kadar yükseldi ancak TCMB ve FİKKO açıklamaları ardından bu beklenti fiyatlaması büyük ölçüde ortadan kalkmıştı.

Kurda Türkiye'nin enerji ithalatçısı olması nedeniyle petrol fiyatlarının seyri yakından izlenirken, küresel piyasalarda ticaret savaşları da yakından takip ediliyor.

Türkiye-ABD ilişkilerinin de yön verdiği piyasada yurtiçinde bu haftanın en önemli gündem maddesi ise 13 Aralık'ta yapılacak olan PPK toplantısı olacak.

REUTERS