Bankacılar küresel piyasalarda dün belirginleşen sert satış baskısının yakından izlenmeye devam ettiğini söylediler. Kur Ağustos ortasında test ettiği 7.24 seviyesinden 5.30'un altına kadar geriledikten sonra Kasım ayı başından beri 5.30-5.55 bandında seyrediyor. İlgili bant aşağı veya yukarı olarak kalıcı olarak henüz kırılmadı.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.3861/5.3906'dan, euro/TL ise 6.1226/6.1295'ten işlem görüyor." image="" day="7" month="KAS" hour="09" minute="37" width="" height=""]

Asya borsaları ve ham petrol fiyatları küresel ekonomik büyüme hakkındaki endişelerin yaygınlaşmasıyla birlikte gerilerken, ABD borsaları sert düşüşle kapandı.

Yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesiyle birlikte dolar da yönünü iki haftanın dip seviyelerinden yukarı çevirdi.

ABD borsaları dün bazı perakende şirketlerinin açıkladıkları zayıf tahminlerin ardından ekonomik büyümenin yavaşladığına dair endişeler ve petrol fiyatlarıyla beraber gerileyen enerji hisselerinin etkisiyle yüzde 1.7 ile yüzde 2.2 arası düşüş kaydetti.

Uzmanlar küresel piyasalar genelinde görülen riskten kaçışı tek bir unsurun tetiklediğinden bahsedilemeyeceğini, ancak yatırımcıların küresel büyümenin hızını azaltmasına hazırlandıklarını ifade ettiler.

Bankacılar dün TL'deki değer kaybının benzer para birimlerine göre bir miktar daha kuvvetli olduğunu, TL'deki satış baskısının Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyona yönelik açıklaması sonrası görüldüğünü belirttiler.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kasım ve Aralık aylarında ciddi bir iyileşme yakalayarak enflasyon hedeflerimize çok yakın bir netice yakalanacağının düşündüğünü söyledi.

Bankacılar enflasyondaki beklenen toparlanmanın "TL'de değer kaybına neden olabilecek gerekenden erken bir faiz indirimi"ne neden olup olmayacağının, eski HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın AİHM sürecinin, yaklaşan yerel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bugünkü görüşmesinin de iç gündemde takip edildiğini belirtiyorlar.

"SERT SATIŞ BASKISI YAŞANDI"


Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel büyüme endişeleriyle dün sert bir satış baskısı yaşandı. TL özelinde söylenebilecek yeni bir şey yok ancak bu gibi günlerde negatif ayrışmanın belirgin görülüyor iki nedene bağlıyoruz. Birincisi Türkiye ekonomisi açısından henüz makro risklerin tam olarak ortadan kalmadığı ve yapısal dönüşümlerin tamamlanmadığı endişesi. İkinci olarak ise son 3-4 ayda TL'nin yüzde 30'un üzerinde değer kazanıyor olması" dedi.

Bankacı küresel piyasalardaki satış baskının ve küresel büyüme endişelerinin devam edip etmeyeceğinin yakından izleneceğini de belirtti.

Geçen haftaya 5.50 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL, Hazine'nin finansman ihtiyacının azalması nedeniyle daha az borçlanması, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile ilişkilerde iyileşme beklentisiyle yönünü aşağı çevirmişti.

Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeleri izliyor. Diğer yandan İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.66, valörde son işlemde yüzde ise yüzde 17'yi aştı. İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 20.71 oldu.

REUTERS