Dolar ne kadar oldu? Vatandaş merak ediyor dolar neden yükseliyor? Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Para Politikası Kurulu yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplanmıştır” denildi. Toplantı açıklamasının ardından gün içinde 4,90’lara kadar çıkan dolarda büyük bir düşüş yaşandı. Dolar şu an 4,58 civarında işlem görüyor.

Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale ekonomide yaşanan gelişmeleri sozcu.com.tr'ye değerlendirdi. Gelinen noktada Merkez Bankası'nın etkisizliğinden bahseden Prof. Özlale, "Bundan sonra ne olur diye soracak olursanız, TCMB’nin ya da siyasilerin açıklaması hiçbir işe yaramaz." dedi.

Türk Lirası'nın diğer gelişen ülke para birimlerinden daha da olumsuz ayrışmasının temel nedeninin TCMB'nin siyasi baskılar karşısındaki basiretsizliği olduğunu söyleyen Prof. Özlale, “Gazetenize daha önce verdiğim röportajda TCMB'nin faiz politikası ve fiyat istikrarı hedefinde yalnız bırakıldığını söylemiştim. Yanılmışım. TCMB'nin “siyasete biat” konusunda bu kadar hevesli ve “merkez bankası bağımsızlığı” kavramını anlamaktan bu kadar uzak olduğunu gözden kaçırmışım.” dedi.

İstanbul ve Ankara serbest piyasalarında alınıp satılan döviz türlerinin, önceki ve bugün itibarıyla alış, satış fiyatları şöyle:

dolar-kuru

(AA)

EKONOMİ BAKANI: KALICI HASAR HENÜZ OLUŞMADI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz kurundaki gelişmelere yönelik,  "Para politikalarıyla, Türk lirasının değeriyle ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız var. İlgili kurumların elinde bu tedbirleri alabilecek çok güçlü enstrümanlar var, yetkileri ve sorumlulukları da var." dedi.

Zeybekci, Türkiye'nin kısa vadeli mükellefiyetlerinin 210 milyar dolar, Merkez Bankası rezervleri, vatandaşların ve reel sektörün döviz varlığının ise 280 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, "Bir yıl içindeki mükellefiyetlerimizi yerine getirmekle ilgili hiç bir sıkıntımız yok. Türk lirasının değer kaybını reel, makroekonomik bir sebebe bağlamak mümkün değil. Onun için spekülatif diyoruz. Spekülatif demek bunu küçümsemek demek değil. Diğer taraftan oynaklık alanı son derece yüksek." diye konuştu.

Kurdaki gelişmelerin para politikasıyla yönlendirilmesi gereken bir alan olduğunun altını çizen Zeybekci, "Para politikalarıyla, Türk lirasının değeriyle ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız var. İlgili kurumların elinde bu tedbirleri alabilecek çok güçlü enstrümanlar var, yetkileri ve sorumlulukları da var. Dolayısıyla Türk reel sektörünün bu maliyeti ödeme haksızlığını yapmamak, gereğini yapmak lazım." dedi.

Zeybekci, para politikalarıyla ilgili tüm doneleri elinde olan kurumların aynı şekilde yetkileri de olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yetki demek sorumluluk da demek. Nasıl ki reel sektör anlamında yetkiler kullanıldıysa para politikalarıyla ilgili de ilgili kurumlarımızın yetkilerini kullanarak sorumluluklarını yerine getirmesini çok faydalı görüyorum. Reel sektör anlamında bu performansların, alın terinin, emeğin heba edilmemesi anlamında da son derece gerekli görüyorum. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde sonuna kadar bu yetkilerin  kullanmaları gerekliliğine inanıyorum. Bunun da geciktirilmesinin Türk reel sektörüne, ekonomisine, ihracatına, büyümesine, sanayisine, bütün bu makroekonomik performansımıza faydası olmadığına inanıyorum."

Konuyu Cumhurbaşkanı ya da Başbakana götürmeyi büyük haksızlık olarak gördüğünü dile getiren Zeybekci, ilgili kurumların sorumluluk alanları içinde yetkilerini kullandığında Türkiye'nin bunu kolay bir şekilde aşacağını ifade etti.

Zeybekci, para politikalarının gereklerinin cesaretle yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Türk parasının spekülatif şekilde değer kaybına müsaade etmeyeceğimizi elimizdeki enstrümanlarla ve attığımız adımlarla göstermemiz lazım." diye konuştu.

Piyasaların doğru kuru sağlıklı ortamda, sağlıklı şartlar altında belirlediğini dile getiren Zeybekci, "Şu anda kalıcı hasar henüz daha oluşmadı. Türk ekonomisinde bunun maliyetlere yansıması, enflasyon oluşturması ve yukarı yönlü çekilen enflasyondan sonra da faizlerin orta vadede kalıcı şekilde yukarı gitmesi yönünde riskler oluşturabilir, henüz o noktaya gelmedik." dedi. (AA)

DÖVİZ LİRA KARŞISINDA YÜZDE 30 YÜKSELDİ

Dolar, euro ve sterlin, 2018 yılının ilk gününden bu yana lira karşısında yüzde 30 yükseldi.

1 Ocak 2018 tarihinden bu yana;

- dolar 3.7401 liradan yüzde 31.7 artışla 4.9271 lira,

- euro 4.4951 liradan yüzde 28.3 artışla 5.7694 lira,

- sterlin 5.0650 liradan yüzde 30.2 artışla 6.5955 lira zirveleriyle tarihi rekorlarını kırdı.

Borsa İstanbul Endeksi de Yılın ilk işlem gününde 117 bin 524 puandan işlem görürken, 23 Mayıs´ta yılbaşından bu yana yüzde 13 düşüşle 102 bin 244 puandan işlem görüyor. (DHA)