Dolar/TL'de dün başlayan ve bu sabah hızlanan yükseliş eğilimi Merkez Bankası'nın "enflasyona odaklı para politikası" söylemlerinin piyasada yarattığı olumlu algılama ile yerini düşüşe bıraktı.

5aralikdolargraf

TCMB'nin bugün yayımladığı 2019 yılına ilişkin para ve kur politikası metnindeki enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu yüzde 5'te korunduğunu; para politikasının ise enflasyonu bu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde oluşturulacağını belirtildi.

[custom_content title="SÖZCÜ YAZARI MURAT MURATOĞLU" desc="Dolar kurun Türk Lirası karşısında yüksek frekans ile dalgalanıyor. Oysa 'kriz algısını' silebilmek için dolar kuru aşağıda durmalı. Nitekim devletin ekonomi ile ilgili kurumları bunun için ellerinden geleni yapıyorlar. Algı demişken Merkez Bankası’nın 2019 için belirlediği enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak açıkladığını da belirtmek isterim. Türkiye ekonomisi adına talihsiz ve bir o kadar da ciddiyetsiz… Diğer cephede doların daha fazla aşağıya kaymayacağını düşünüp poziyon alanlar var. TL mevduatın stopaj avantajının yenilenmemesi de bunu destekler nitelikte. Piyasalarda konuşulan “Merkez Bankası dolardaki gerilemeye göre davranıp Aralık ayı toplantısında faiz indirim kararı alabilir” söylentisi de alım kararlarında etkili… Sonuçta bir yıl içerisinde döndürülmesi gereken 180 milyar dolar borç ve en iyimser tahminle 30 milyar dolar cari açıkla beraber 210 milyar dolarlık bir bilanço var önümüzde… Dalgayı yaratan bu çekişmenin belirtileri… Zira uzun vadede sonuç belli… Nitekim seçimlere kadar idare edilsin yeterli…"]

Metinde önümüzdeki yıl da sekiz Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirileceğine, bankanın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğuna, dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edileceği de belirtildi.TCMB enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesini hedeflediğini daha sonra ise enflasyonun kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasının hedeflediğine de dikkat çekti.

ENFLASYON ODAKLI PARA POLİTİKASI İYİMSERLİĞE NEDEN OLDU


Bankacılar TCMB'nin 2019 yılına ilişkin Para ve Kur Politikası metninde, bankanın önceki söylemleriyle karşılaştırıldığında yeni ya da yön veren bir söyleme yer verilmediğini ancak mevcut konjonktürde enflasyona odaklı para politikası söyleminin korunmasının piyasalarda iyimserliğe neden olduğuna dikkat çektiler.

"MEVCUT DURUMDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"


İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Bugünkü metinde gelecek yıla ait para politikası adına önemli bir değişiklik ve ipucu bulamadık. TCMB, 2019 yılında fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtiyor ancak sıkı duruşun devamına dair bir söylem notta yer almıyor" dedi ve ekledi:

"Sıkı duruş söylemi doğrudan notta yer almasa da TCMB'nin enflasyonda kayda değer bir düşüş olmadan mevcut duruşunda bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyoruz. Küresel piyasa koşulları ve TL’nin seyrine bağlı olarak faiz indirimlerinin 2019’un ikinci yarısında başlayacağını düşünüyoruz."

MERKEZ'İN MESAJI ETKİLİ OLDU


Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin enflasyon odaklı para politikası vurgusu TL'deki satış baskısını ciddi ölçüde azattı hatta tersine çevirdi" dedi.

Kasım ayı enflasyon verileri ardından son bir kaç işlem gününde piyasada "erken faiz indirimi" beklentisinin fiyatlanmaya başladığına dikkat çeken bankacı, "Bu metin 13 Aralık'taki PPK'ya yönelik bir söylem içermiyor. Ancak enflasyona yapılan vurgu PPK'da da benzer değerlendirmenin yapılabileceğini göstermesi açısından önemli" dedi.

Bankacılar "para politikasında sıkı duruşun uzun süre korunacağı" söylemini son PPK'da koruyan TCMB'nin önümüzdeki döneme yönelik para politikası söylemlerinin artık daha yakından takip edileceğini belirtiyorlardı.

ERKEN ADIM ATIP ATMAYACAĞI GÜNDEME GELMİŞTİ


Piyasa TCMB'den gevşeme adımı beklese de bu beklentiler genellikle 2019'un ikinci yarısına yönelik. Pazartesi günü açıklanan enflasyon verisinin ardından ise TCMB'nin daha erken bir adım atıp atmayacağı piyasanın gündemine girmişti.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Kasım'da otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri, TL'deki değerlenme ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle beklentilerin üzerinde yüzde 1.44 azalırken, enflasyonun yıl sonunda yüzde 20.8 olan YEP hedefine yakın gerçekleşmesi bekleniyor.

REUTERS