Yurtiçinde saat 1000'da aylık fiyat gelişmeleri raporu, saat 1430'da ise Şubat ayı reel efektif kur açıklanacak. Yurtdışında ise saat 1800'de ABD fabrika siparişleri açıklanacak.

Küresel olarak piyasalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getireceği açıklamasının ardından tepkiler izleniyor.

Asya borsaları Trump'ın vergi planının siyasi müttefiklerinin artan baskısıyla karşılaşmasının yatırımcıların yakında bir ticaret savaşı olacağı endişelerini azaltmasıyla kayıplarının bir kısmını toparladı.

Temsilciler Meclis Başkanı Paul Ryan ve Temsilci Kevin Brady de dahil olmak üzere önde gelen Cumhuriyetçiler, Trump'a gümrük vergilerini yeniden gözden geçirmesi için baskıyı artırdılar.

Trump'ın gümrük vergilerini uygulama planlarını geri çekmeye yönelik baskıların artması ve piyasa katılımcılarının gümrük vergilerini, sert bir politika önerisinden çok bir müzakere taktiği olarak görmesiyle endişeler azaldı.

Ayrıca Almanya'da bir koalisyon hükümetinin kurulmasının euroya destek vermesi ve İtalya'da nihai sonuca ulaşmayan seçimlerin ülke tahvil ve hisse senetlerinde sınırlı satış baskısına yol açması da riskten kaçınmanın azalmasını sağlayarak, olumlu algıya destek oluyor.

Bir bankacı, "Küresel ticaret savaşı endişelerinin azalması nedeniyle bu sabah piyasalarda olumlu bir hava var, dolar endeksi de gevşiyor. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon dün TL'de yukarı tepkiye neden olsa da global iyimserlik daha fazla değer kaybını engelledi. Ancak TL'nin enflasyon nedeniyle diğer gelişmekte olan ülke para birimleri kadar iyi performans göstermediğini görüyoruz".

Tüketici fiyatları Şubat'ta gıda fiyatlarındaki sert yükseliş öncülüğünde yüzde 0.5 beklentisinin üzerinde yüzde 0.73 artış gösterirken, yıllık artış Ocak ayındaki yüzde 10.35'ten Şubat'ta yüzde 10.26'ya geriledi.

Ekonomistler baz etkisiyle yıllık enflasyonun sınırlı da olsa gerilediğine dikkat çekerken yılın son çeyreğine kadar dalgalı seyirle kalıcı bir tek haneli enflasyon öngörmüyorlar.

Piyasalar bundan sonra ise yarınki PPK toplantısını bekliyor. PPK'da faiz değişikliği beklenmiyor ancak TCMB'nin enflasyon ve para politikası görünümüne dair vereceği mesajlar izlenecek.

Veri sonrası dün 3.8290'a kadar yükselen, saat 1635'te ise 3.8137/3.8148 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 0901'de 3.8090/3.8111 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.2561/4.2590, euro/TL ise 4.7052/4.7071 seviyesinde işlem görüyor.

Tahvil-bono piyasasında enflasyon verisi ardından yükselen 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.06, valörde son işlemde yüzde 12.11 seviyesindeydi.

Gösterge iki yıllık tahvilde ise ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.16, valörde son işlemde yüzde 13.21 seviyesindeydi.

REUTERS