Küresel piyasalara paralel satış baskısı altında kalan Dolar/TL'de bugün daha sakin seyir bekleniyor.
Bankacılar ilk satış baskısı ardından küresel piyasalarda da görüldüğü üzere tepki alımlarıyla TL'nin nispeten toparlandığını küresel piyasaların yakından izlenmeye devam edileceğini belirttiler.

Bankacılar 2017 Kasım ayı sonunda başlayan ve dolar/TL'nin 3.98'li seviyelerden 3.72'lere kadar gerilemesini destekleyen küresel risk iştahının yerini dun riskten kaçışa bırakması sonrası bu trendin ne kadar süreceğini piyasalardaki en önemli soru olarak görüyorlar.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL güne 3.7750/3.7780 seviyesinde başladı. Euro/TL ise 4.67'den işlem görüyor." image="" day="7" month="ŞUB" hour="08" minute="40" width="" height=""]

Türkiye ekonomisi riskten kaçış dönemlerinde nispeten yüksek cari açık, enflasyon ve finansman ihtiyacı nedeniyle TL'deki değer kaybından oldukça kuvvetli etkilenebiliyor. Özellikle TL bazında ithalat fiyatları kanalı ile enflasyonda 2017'de olduğu gibi 400 baz puana ulaşan artışı ve diğer makro dengelerde bozulmayı tetikleyebilen bir trendle karşılaşılabiliyor.

Küresel piyasalarda dolar, birkaç gündür sert satışlara sahne olan hisse piyasalarının bugün daha sakin seyir izlemesine paralel olarak yatay seyrediyor. Yatırımcıların bugün sığındıkları güvenli liman varlıklardan kısmen çıkıp tekrar hisse piyasasına girdiği görülüyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks gece saatlerinde gördüğü iki haftanın zirvesi olan 90.034 seviyesinden bir miktar gerilemesine karşılık ABD piyasalarının kapanışına kıyasla yatay bir seyirle 89.608'de bulunuyor.

Riskten kaçışın gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satışı tetiklemesi TL'de dün sert değer kaybetmişti ancak kayıpların da önemli bir bölümü telafi edildi. Dün 3.7990'a kadar yükselen dolar/TL günü 3.77'nin hemen üzerinde tamamlamıştı. Kur bu sabah saat 0840'ta 3.7750/3.7780 seviyesinde işlem görüyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.2255/4.2293; euro/TL ise 4.6763/4.6808 seviyesinde işlem görüyor.

Uzmanlar döviz piyasasında ABD borsalarındaki seyrin izleneceğini belirtiyorlar. ABD borsaları hafta başında altı yıldan uzun bir sürenin en keskin düşüşünü kaydettikten sonra dün yüzde 2'ye yakın yükselişle kapandı.

Analistler sıkışıklığa düşen kaldıraçlı fonların yaptıkları zorunlu satışların şu an için bitmiş göründüğünü, böylece piyasalardaki sert hareketlerin bir miktar azaldığını belirtti. Buna karşılık büyük merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırma ihtimalinin uzun vadede risk unsuru olduğuna da dikkat çektiler.

ABD Hazine tahvil piyasası da hisse piyasası gibi geniş bir aralıkta hareket ediyor. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.65'e kadar geriledikten sonra tekrar 2.80'li seviyelere yaklaştı.

Tahvil faizlerinin tekrar yükselmesi risk iştahının piyasalara tekrar döneceğinin bir işareti olarak görülse de, uzmanlar yeni bir satış dalgasını tetikleme ihtimalinin de olduğunu belirtiyorlar.

Bankacılar ABD faizleri ve dolar başta olmak üzere küresel gelişmelerin TL üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceğini, bunun yanında jeopolitik gelişmelerin de yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 11.85, valörde son işlem yüzde 11.92 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 12.97, valörde son işlem yüzde 13 oldu.

REUTERS