Bankacılar bugün sadeleşme adımını da tamamlanacağını, bundan sonra sadece bir hafta vadeli repo faizinden fonlama yapacağını açıklayan TCMB'nin 14.00'da açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) olağan toplantısına ilişkin kararın ise piyasada yön belirleyici olmasını bekliyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL güne 4.5655/4.5676 seviyesinde başladı. Euro/TL ise 5.3934/5.3954'ten işlem görüyor." image="" day="7" month="HAZ" hour="09" minute="17" width="" height=""]

TCMB son olarak 23 Mayıs'ta olağanüstü toplanarak uzun süredir ana fonlama aracı olarak kullandığı geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artışla yüzde 16.50 seviyesine çekmiş, daha sonra ise para politikasında sadeleşme sürecine başladığını ve bu sürecin 7 Haziran(bugün) itibarıyla tamamlayacağını duyurmuştu.

Bu doğrultuda yüzde 8 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihale faizinin politika faizi haline getiren TCMB, yeniden haftalık repo ihaleleri açmaya başlayarak, oranı ise mevcut fonlama faizi olan yüzde 16.50'ye eşitledi.

Banka daha önce yaptığı para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin basın duyurusu ve bu duyuruya ilişkin daha sonra açıkladığı teknik detaylar uyarınca, bugünden itibaren yalnızca bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını açıklayacak.

TCMB'nin gecelik vadede borçlanma ve borç verme faizleri bir hafta vadeli repo ihale faizine kıyasla artı/eksi 150 baz puanlık marj ile, GLP borç verme faizi ise gecelik borç verme faizine 150 baz puan eklenerek hesaplanacak. Kurul bu faiz oranlarını ayrıca ilan edilmeyeceğini duyurmuştu.

Piyasalar ise kısa süre önce olağanüstü toplanarak 300 baz puan faiz artışına giden TCMB'nin bugün politika faiz oranında yeniden bir artış yapıp yapmayacağına odaklanmış durumda.

Bankacılara göre bir artış yapılması piyasalara kredibilite ve enflasyonla mücadele anlamında önemli bir mesaj olacak ve pozitif algılanacak. Aksi durumda ise kurda satış baskısı gözlenebilecek.

Reuters anketine göre ekonomistler TCMB'nin bugün yüzde 16.50 olan bir hafta vadeli repo faizini 50-100 baz puan artırması bekleniyor.

Reuters'ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre 11 katılımcı faiz artışı beklerken; beş katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı 75 baz puan, beş katılımcı ise 100 baz puan artış öngörüyor. Öte yandan beş katılımcı ise haftalık repo faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

Piyasanın TCMB'den faiz artışı beklentilerinde güven tesisi, enflasyon beklentilerdeki bozulma, enflasyonun Temmuz'da yüzde 14'e doğru yükseleceği öngörüsü ön plana çıkıyor.

TCMB'nin olağanüstü toplantısına ilişkin özetlerde yer alan "...ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek" ifadesi de enflasyondaki seyir göz önüne alındığında faiz artış beklentilerini kuvvetlendiren bir diğer neden olarak ön plana çıkıyor.

Öte yandan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın İstanbul ve Londra'da gerçekleştirdiği yatırımcı görüşmelerinde enflasyondaki gelişmelere göre gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik mesajları da beklentiyi kuvvetlendiren bir başka etken.

TCMB'den faiz artışı beklemeyen kesimde ise siyasi nedenler daha çok ön planda. Seçimlere yalnızca iki hafta kalmış olması ve kısa süre önce olağanüstü toplantıyla 300 baz puan faiz artışının yapılmış olması nedeniyle bir kesim TCMB'den bugün yeni bir adım öngörmüyor. Bu beklenti Reuters anketinde yer alıyor ancak azınlıkta kalıyor. Aynı saatte sepet bazında TL 4.9571/4.9631, euro/TL ise 5.3673/5.3746 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL Merkez Bankası'nın 300 baz puanlık faiz artışı, 10 milyar dolara ulaşan likidite önlemleri ve sadeleştirme adımının kuru 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden uzaklaştıran en önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekiyorlar.

TAHVİL GETİRİLERİ SEÇİM ÖNCESİ ARTAN HARCAMALARLA YÜKSELİŞTE


Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi önümüzdeki hafta başlayacak ve Temmuz sonuna kadar 35 milyar TL'lik borçlanmanın yapılacağı yüklü ihale/itfa takviminin öncesinde artan seçim harcamalarının bütçeye ve dolayısıyla Hazine'nin borçlanma ihtiyacında bozulma yaratabileceği endişesiyle dün 20, son 1.5 ayda ise 280 baz puan yükseldi.

TL cinsi tahvillerinde de önemli bir belirleyici olan ABD getirilerinin yüzde 3'ün de altında düşüşüne rağmen, getiriler seçim öncesi artan bütçe giderlerine her geçen gün bir yenisinin eklenmesiyle yükseliş trendinde.

Hükümet seçim öncesi emeklilere kalıcı yılda iki kez ikramiye ödenmesine kadar vermişti. Bu ikramiyenin kamuya maliyeti yıllık yaklaşık 22 milyar TL. Öte yandan emeklilere verilen bu iyileştirmenin ardından birçok alanda da gider artırıcı adım atıldı. Hükümet son olarak bu hafta bazı kamu çalışan ve emeklilerinin ek göstergelerinin 3,600'e yükseltileceğini açıkladı.

Artan harcamaların bütçe açığını ve Hazine'nin borçlanma ihtiyacını artıracağı endişeleri tahvil getirilerinde yükselişte en önemli iç sebep olarak gösteriliyor.

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün de yaklaşık 20 baz puan yükseldi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.38 valörde son işlem yüzde 15.21 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapanmıştı. Dün ise en yüksek yüzde 15.40 seviyesi test edildi. Bu verilere göre son 1.5 aylık yükseliş 280 baz puana ulaştı.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.06 oldu.

REUTERS