Bankacılar ABD faizlerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının devam etmesi nedeniyle gelişmekte olan para birimlerine yönelik baskının da sürdüğüne dikkat çekerken piyasada TCMB'nin bu süreci nasıl yöneteceğini izlemeye devam ediyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 4.4506/4.4510'dan Euro/TL ise 5.22'den işlem görüyor." image="" day="17" month="MAY" hour="09" minute="35" width="" height=""]

Bir çok bankacı TCMB'nin 7 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında hatırı sayılır bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken bazı bankacılar TCMB'nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor.

Bugün küresel piyasalarda haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilirken ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin neredeyse yedi yılın zirvesine yükselmesi de piyasalarda yakından takip ediliyor.

BEŞ AYIN EN DÜŞÜĞÜNDEN YÜKSELDİ


Küresel piyasalarda dolar ise euronun İtalya'daki siyasi gelişmelerin euro bölgesinde daha fazla karışıklığa yol açacağı endişeleriyle beş ayın dip seviyesini görmesinin ardından yükseldi.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks yüzde 0.2 düşüşle 93.180'e geriledi ancak dün gördüğü 19 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 93.632'ye yakın seyrediyor.

ABD faizlerindeki hızlı yükseliş ve dolardaki değer kazancı gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik küresel riskten kaçışı tetiklerden, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın söylemleri ise TL'yi ayrıca baskılayan bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

TCMB: GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK


Piyasalar bugünlerde TCMB'den enflasyondaki ek bozulmalara karşı daha kuvvetli adımlar beklerken, TCMB PPK toplantısına 75 baz puanlık faiz artışı ve ardından geçen hafta da döviz likiditesini rahatlatmaya yönelik bazı adımlar attı.

TCMB dün piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumlarının yakından takip edildiğini, gerekli adımların atılacağını açıkladı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır" denildi.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları: Bugün çeyrek altın ve gram altın ne kadar oldu? 17 Mayıs 2018" desc="Altın fiyatları bugün yükseldiği noktada kaldı! Yatırımcıların gözdesi altın fiyatlarında son durum nasıl şekillendi? Bugün çeyrek ve gram altın ne kadar oldu? Cumhuriyet altını ve küçük altın kaç lira? 17 Mayıs Perşembe yani bugün hızlı bir yükselişin ardından altın fiyatları az da olsa düşse de fiyatlara durgun bir hava hakim. Bugün Kapalıçarşı'da altının gramı 183,55'den alınırken 183,62 lira civarından satılıyor. İşte yatırımcısının yüzü güldüren altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/altin-3-iha_16_9_1525495546_16_9_1526531039.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-bugun-ceyrek-altin-ve-gram-altin-ne-kadar-oldu-17-mayis-2018-2411927/"]

Dolar/TL'yi de tarihi zirvelerden sert gerileten neden TCMB açıklaması oldu.

Dolar/TL bugün 4.5010 ile test ettiği tarihi zirvesinden TCMB açıklamasına ilk tepki olarak 4.4410'a kadar geriledi. Dolar/TL düşüşünü sürdürerek günün en düşük seviyesi olan 4.3950'yi test ettikten sonra günü 4.43 civarında tamamladı.

Sepet bazında TL 4.9099 ile tarihi zirvesini dün test ettikten bu sabah aynı saatte 4.8492/4.8549, euro/TL ise 5.3223 ile tarihi zirvesini gördükten sonra yine aynı saatte 5.2572/5.2632 seviyesinde bulunuyor.

AKARYAKITTA ÖTV KARARI


Öte yandan bugün enflasyon dinamiklerinde son dönemde etkili olan ve piyasalar tarafından da yakından izlenen bir karar daha alındı.

Bakanlar Kurulu, benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar verdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, kararı "Bu karar, enflasyon beklentilerini aşağıya çekerek, para politikası hedefleri için çok önemli bir destek olacaktır" sözleriyle yorumladı.

Brent ham petrolü bu sabah varil başına 79.48 dolar ile Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyede. petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TL'deki değer kaybı ulaştırma kalemi üzerinden enflasyonu etkileyen önemli bir unsur.

HAKAN ATİLLA'YA 32 AY CEZA


Öte yandan piyasaların takip ettiği bir diğer gelişme ise ABD'de dün sonlanan dava süreci oldu. ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten suçlu bulunan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla, davaya bakan Yargıç Richard Berman'ın dün açıkladığı karara göre 32 ay hapis cezası aldı. Atilla'nın hapiste kaldığı 14 aylık süre 32 aydan düşebilir ve Atilla iyi halden dolayı erken serbest bırakılabilir.

Erdoğan daha önceki açıklamalarında "Atilla kesinlikle suçsuzdur, onun beraatını bekliyoruz; bunun aksi adeta Türkiye'yi suçlu ilan etmek anlamına gelir" demişti.

TL bu yıl dolar karşısında yüzde 15'e yakın değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybedenlerden biri durumunda.

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına neden olarak dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'ün de üzerine yükselmesi, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesi, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.

TL'deki değer kaybına, Erdoğan'ın seçimlerin ardından başkan olarak para politikalarında daha etkin rol oynayacağına yönelik açıklamaları da hız katıyor.

TAHVİL GETİRİLERİ SERT YÜKSELİŞTE


Öte yandan tahvil bono piyasasında ise ABD faizlerindeki yükseliş ve TL'deki değer kaybı ile birlikte 10 yıllık gösterge tahvil getirisi Salı günü 84 baz puan yükseldikten sonra dün geriledi.

Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapadıktan sonra yönünü sert yukarı çevirdi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.76 seviyesinde gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 14.63 oldu. Bu verilere göre üç haftadan kısa sürede gösterge 10 yıllık getiri 2 tam puan yükseldi.

Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.77, valörde son işlem yüzde 16.14 seviyesinden gerçekleşti.

REUTERS