Fed kararının ardından dolarda başlayan değer kazancı eğilimi ise küresel büyüme endişeleriyle birlikte kalıcı olamadı ve dolar/TL'de yeniden yönünü aşağı çevirerek saat 1639'da 5.2513/5.2584 seviyesindeydi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün piyasada iki belirleyici unsur var. Biri Fed biri de ABD'nin Suriye'den çekilme kadarı. ABD kararı piyasalarda olumlu yansıdı. Fed açıklamalarını ise piyasalar endişe ile karşıladı" dedi.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasıyla birlikte Suriye'de askeri operasyon gerçekleştiren Türkiye'nin bölgede müttefiki ile karşı karşıya gelme ihtimalinin azalması piyasalarda iyimserliğin ana nedeni oldu.

PARA POLİTİKASINI GEVŞETME UMUTLARI ZEDELENDİ


Fed ise gelecek yıl ek faiz artırımına yönelik yönlendirmesinin büyük kısmını değiştirmeyerek yatırımcıların para politikasını daha gevşetme yanlısı görünüme ilişkin umutları zedeledi.

Fed faiz oranlarını artırdı. Merkez bankası yetkilileri önümüzdeki yıl faiz artırımını daha fazla yavaşlatacaklarını söyleseler bile, para politikasının sıkılaştırma planının özünü koruduğunu belirttiler.

Dün açıklanan yeni ekonomik tahminler, politika yapıcıların gelecek yıl üç yerine iki faiz artırımı ve sonraki yıl ise bir artış beklediğini ve 2020 ve 2021 yıllarının sonunda federal faiz oranı için ortalama tahminin yüzde 3.1 olduğunu gösterdi.

Öyle olsa bile Fed hala piyasalarda beklediğinden çok daha agresif bir faiz artırım patikası çiziyor. Toplantıdan önce ABD faiz oranı vadeli işlemleri, Fed'in gelecek yıl için birden daha fazla artırım yapmayacağı iddiasındaydı.

Aynı bankacı, "Fed'in dünkü açıklamalarındaki en önemli nokta önümüzdeki yıl faiz artırım tahmininin üçten ikiye indirilmesiydi. Ancak piyasa bir faiz indirimi fiyatladığı için açıklama dolarda ciddi bir değerlenmeye neden oldu. Endeksin 97 seviyesini aştığını gördük" dedi ve ekledi:

"Fed açıklamasına rağmen piyasanın faiz artırım beklentilerini artırmadığını görüyoruz. Burada en önemli etkinin küresel büyümenin Fed'in tahminlerini yeniden değiştirmeye zorlayabileceği beklentisi oldu. Bu beklentiler dolar endeksinin 97 seviyesinden 96.5'in altına inmesinde ve dolayısıyla dolar/TL'nin yönünü aşağı çevirmesinde etkili oldu."

Bankacı benzer trendin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde de görüldüğünü belirtti.

ABD İLE İLİŞKİLER VE SİYASİ GÜNDEM TAKİP EDİLİYOR


Bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkilerinin yakından izlendiğini de belirttiler.

Türkiye piyasaları birkaç işlem gününde benzer piyasalara göre negatif ayrışma içerisinde. Bankacılar Suriye'de ABD askerlerinin de yer aldığı Fırat'ın doğusuna yönelik planlanan operasyonun piyasalarda bir risk unsuru olarak izlendiğini ve TL'deki negatif ayrışmanın belirleyicisi olduğunu söylüyorlar.

Ancak ABD'nin Suriye'den çekileceği açıklamasıyla birlikte bu endişe de önemli ölçüde azaldı.

Benzer şekilde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye 3.5 milyar dolar tutarında Patriot hava ve füze savunma sisteminin satışına izin vermesi ve Halkbank'ın eurobond ihracı açıklaması da piyasalarda takip ediliyor.

Halkbank, banka yetkilisi Hakan Atilla'nın Amerika'da Mart 2017'de tutuklanmasının ardından ilk defa yurtdışı tahvil ihracı kararı aldı. Banka dün akşam KAP'a yaptığı açıklamada yurtdışında 2 milyar dolara kadar tahvil ihracına karar verdiğini duyurdu.

Tahvil bono piyasasında ise ABD tahvil getirilerindeki düşüşün de desteğiyle sert yükselişlerin ardından aşağı yönlü bir seyir görülüyor. 10 yıllık TL gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.36, valörde son işlemlerde 17.27 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.62 valörde saat 1706'da son işlemler yüzde 16.66 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 21.19 oldu. Valörde işlemler yüzde 21'in altındaydı. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 20.78i valörde saat 1707'de son işlemde yüzde 60.63 oldu.

REUTERS