Bankacılar iç siyasi gelişmelerin ve küresel piyasaların yakından takip edildiğini TL'ye özgü artan baskı sonrası Merkez Bankası'nın olası adımlarının ve/veya açıklamalarının da yakından izleneceğini belirtiliyorlar.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 4.6332/4.6341'den, Euro/TL 5.46'dan işlem görüyor. " image="" day="22" month="MAY" hour="16" minute="45" width="" height=""]

ABD faizlerinin yüzde 3 üzerinde seyretmesi ve seçim öncesi artan harcamaların bütçeyi baskılayacağı endişesiyle gösterge 10 yıllık tahvilde getiriler son üç haftada 250 baz puan yükseldi ve bileşik faiz yüzde 15'in üzerinde seyrediyor.

[caption id="attachment_2422820" align="alignnone" width="880"]Merkez Bankası Başkanı Murat Cetinkaya en son geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi ile görüştü. Gündem iki ülke arasındaki ticaretti. Merkez Bankası Başkanı Murat Cetinkaya en son geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi ile görüştü. Gündem iki ülke arasındaki ticaretti.[/caption]

Dolardaki güçlenme eğilimi, ABD faizlerinin yüzde 3 üzerinde seyretmesi gibi küresel nedenlerin yanı sıra Erdoğan'ın başkanlık sistemi ile para politikası üzerindeki etkinliğini artıracağına yönelik söylemleri gibi lokal nedenler de kuru baskılamaya devam ediyor.

CİDDİ PROBLEMLERLE KARŞILAŞABİLİRİZ


Merkez Bankası müdahalesi geciktikçe kurdaki yükselişin devam edeceğini belirten Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı, "Merkez Bankası müdahalesi geciktikçe kurdaki yükselişin devam etmesini seyredeceğiz. Dolardaki yükselişin Türkiye’nin makro göstergelerini bozduğunu kurdaki yükselişin devamında ciddi problemlerle karşılaşacağımızı söylemek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

FİTCH’in yaptığı açıklamayı da değerlendiren Nalbantlı, "Diğer taraftan FİTCH’in yaptığı açıklamalarda, para politikası bağımsızlığının azalmasından bahsettiğini görüyoruz. Erdoğan’ın yaptığı son açıklamaların sadece para politikasında değil, genel ekonomi politikasının seçimler sonrasında daha az öngörülebilir hale gelebileceğine dikkat çekilmiş.  Özellikle faizi düşüreceğiz söylemleri kurdaki yükselişin hızlanarak devam etmesine neden oluyor. Merkez Bankası’nın faizi artırmadığı senaryoda kurdaki yükselişin hızlanarak devam edeceğini göz ardı etmemeliyiz.  Kısa vadeli trend desteği 4.54 üzerinde kaldığımız sürece yeni zirvenin 4.67 bölgesinde oluşacağını düşünüyorum. Kurun düşmesi için Merkez Bankası'nın 200-300 baz puan faiz artışı yapması gerekiyor." dedi.

[old_news_related_template title="Fitch'ten Türkiye açıklaması" desc="Fitch'ten yapılan açıklamada 'Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları seçimlerden sonra politika öngörülebilirliğinin baskı altına girmesi olasılığını ortaya çıkarıyor' ifadeleri kullanıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/fitch241_16_9_1526983493.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/fitchten-turkiye-aciklamasi-5-2422461/"]