Yurtiçinde bugün saat 1430'da Aralık ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi açıklanacak. Yurtdışında ise açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 5.2863/5.2843'ten Euro/TL 6.0382/6.0387'den işlem görüyor." image="" day="26" month="ARA" hour="07" minute="25" width="" height=""]


Asya borsaları ABD'deki siyasi istikrarsızlık ve küresel büyümenin yavaşladığı endişeleriyle hafta başındaki sert kayıpların ardından yine satış baskısı altında kaldı.

ABD'de bazı devlet hizmetlerinin ödeneksizlikten durması ve Başkan Donald Trump'ın Fed'e karşı düşmanca tutumunun yarattığı endişeler Wall Street'in Noel arifesini yüzde 3'e varan kayıplarla kapatmasına yol açtı. ABD piyasalarındaki bu kayıpların ardından Asya borsaları da toparlanamadı.

Trump dün, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri çok hızlı yükselttiği şeklindeki iddiasını tekrarladı.

Dolar da bu gelişmelerle değer kaybederken, ABD ve dünya ekonomisinin ivme kaybettiğine yönelik endişeler ABD'nin 10 yıl vadeli devlet tahvili getirilerinin ay başından bu yana 25 baz puana yakın gerilemesine yol açtı. Getirilerdeki düşüş doların çekiciliğini azaltarak satış baskısı yaratıyor.

Yurtiçinde piyasada yerel seçimler takip edilmeye devam ederken ekonomideki yavaşlamanın ve bunun getireceği işsizlikteki artış 2019 için yakından takip edilen makroekonomik konuların başında yer alıyor.

Ekonomideki yavaşlamanın işsizlik oranlarını, yerel seçimlerin de yer aldığı önümüzdeki yılın ilk yarısında artıracak olmasının da etkisiyle istihdam piyasasına yeni teşvikler getirilirken, bu teşviklerin bir kısmı varlık tutarı 125 milyar TL'yi aşan İşsizlik Sigortası Fonu'ndan (İSF) karşılanacak.

Asgari ücret 2019 yılında yüzde 26.05 artışla net 2,020 TL olarak belirlenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan işveren maliyetini düşürecek bölgesel ve genel çeşitli teşvikler açıkladı.

Asgari ücretteki artışın gelecek yıl enflasyonu 1.5-2 puan aralığında yukarı yönlü etkilemesi beklenirken, kaynaklara göre istihdam piyasasının canlanmasına yönelik destekler için İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanılarak bütçeye etki azaltılacak.

Öte yandan bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam edildiğini belirtiyor. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasıyla birlikte Suriye'de askeri operasyon gerçekleştiren Türkiye'nin bölgede müttefiki ile karşı karşıya gelme ihtimali ciddi şekilde azaldı. Ancak bu sürecin Suriye içinde Türkiye için nasıl bir sürece işaret edeceği henüz netlik kazanmış değil.

Tahvil bono piyasasında ise önceki gün spot kapanışta yüzde 16.63, valörde son işlemlerde yüzde 16.66 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.74 seviyesindeydi.

REUTERS