ABD Başkanı Donald Trump Arjantin'de düzenlenen G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.1572/5.1551'ten, Euro/TL 5.8710/5.8763'ten işlem görüyor." image="" day="30" month="KAS" hour="14" minute="23" width="" height=""]
Dolar Fed'in para politikasını sıkılaştırma hızını yavaşlatacağına dair artan beklentilerle bu hafta baskı altında kaldı. Doların baskı altında kalması ise başta TL olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kazançlarına yol açtı.Fed'in Aralık ayında faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor. Bu, yılın dördüncü artırımı olacak. CME Group'un FedWatch verilene göre, piyasa Fed'in gelecek yıl içinde yalnızca bir faiz artırımı fiyatlıyor. Fed gelecek yıl boyunca üç artırım öngörüyor.Bir bankacı piyasaların G20 zirvesi başta olmak üzere küresel gelişmelere odaklandığını belirterek, "Dolar/TL'de 5.15 seviyesi önemli. Altında kalmaya devam etmesi halinde 5 seviyelerine hareket devam edebilir" dedi.

Bankacılar TL'nin dün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdiğine dikkat çekerken, bunda TCMB'nin son dönemde uyguladığı sıkı para politikası, hükümetin attığı adımlar, ABD ile ilişkilerin iyileşmesi, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Fed'den faiz artırım beklentilerinin azalmasının etkili olduğunu belirtiyor. Diğer taraftan yurtiçinde ekonominin cari fazla veriyor olmasının yanı sıra enflasyonun düşeceği beklentileri de TL'ye destek oluyor.

Bankacılar küresel olumlu havanın sürdüğü, ABD ile ilişkilerin iyileşmeye devam ettiği ve sıkı para politikası korunduğu müddetçe TL'de de pozitif seyrin sürmesini bekliyor.

Söz konusu gelişmeler dolar/TL'nin kademeli bir şekilde Ağustos ayında gördüğü zirve öncesindeki seviyelere dönmesine neden oldu. Buna göre 13 Ağustos'ta 7.24 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, Kasım ayına 5.50'nin üzerinde başlamıştı.

Görülen zirveden bu yana TL'deki değer kazancı yüzde 39'u bulmuş durumda. Öte yandan halen yılbaşına göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 27 civarında.

TL'deki iyimser seyir tahvil faizlerine de yansıyor.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.48, valörde son işlemde yüzde 16.48 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvilin faizi Eylül ayına yüzde 21.58 seviyesinden başlamış ve TL'deki iyileşmeye paralel yönünü aşağı çevirmişti.

İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 19.89 seviyesindeydi. Söz konusu tahvil Eylül ayında yüzde 24.47 seviyesinden başladıktan sonra bir ara yüzde 27 seviyesine kadar yükselmişti.

REUTERS