ABD'den gelen haberlerin yön verdiği piyasalarda dolar ABD'de bazı devlet hizmetlerinin ödeneksizlikten durması ve Başkan Donald Trump'ın Fed'e karşı düşmanca tutumunun yarattığı endişelerle baskı altında kaldı.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.2896/5.2871'den, Euro/TL 6.0454/6.0412'den işlem görüyor." image="" day="31" month="ARA" hour="07" minute="10" width="" height=""]

 

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında Cumartesi günü gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından Asya fiyatlamalarının nispeten olumlu seyrettiğini belirterek, "Yerelde ise Cumartesi günü Moskova'ya çıkartma yapan Türk heyeti ile Rus tarafı arasında takip edilen Suriye gündemli görüşmelerin muhtemel sonuçları üzerine kafa yoruluyor. İlk açıklamalar uzlaşı ve sahada koordinasyonun sağlanacağına işaret etmekte" dedi.

TL'nin Cuma gününü dolar karşısında belirli bant aralığı arasında sıkışarak geçirdiğini söyleyen Gödek, bugün de düşük işlem hacmi ve yılın son işlem günü olması nedeniyle son dönem içerisinde gözlenen fiyatlamalardan farklı bir resim beklemediğini, TL cinsi varlıklarda genel olarak yatay-sıkışık eğilimin devam edebileceğini söyledi.

Bu hafta piyasada yurt içinde Aralık ayı enflasyonu, yurtdışında ise ABD'de ISM imalat endeksi, Cuma günü euro bölgesi enflasyonu ve ABD istihdam verileri izlenecek.

ABD'den gelen haberlerin yön verdiği piyasalarda dolar geçen hafta ABD'de bazı devlet hizmetlerinin ödeneksizlikten durması ve Başkan Donald Trump'ın Fed'e karşı düşmanca tutumunun yarattığı endişelerle baskı altında kaldı.

Buna karşın yurtiçi döviz piyasasında sıkışma yaşanırken dolar/TL'de ağırlıklı 5.25-5.30 bandında hareket gözlendi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 16.49 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 19.69, valörde son işlemde yüzde 19.73 seviyesindeydi.

Yurtiçinde yerel seçimler takip edilmeye devam ederken ekonomideki yavaşlamanın ve bunun getireceği işsizlikteki artış 2019 için yakından takip edilen makroekonomik konuların başında yer alıyor.

Öte yandan jeopolitik gelişmeler, Suriye'de devam eden belirsizlikler, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump Suriye'deki 2,000 askerini çekme kararı aldı. ABD'nin Suriye'den çekilmesi Türkiye'nin Amerikan birlikleriyle karşı karşıya gelmeden, YPG'yi 500 km. sınır boyunca güneye itmesine görünüşte imkan veriyor. Ayıca bu yıl iki ülke arasında süren diplomatik krizlerin temel nedenini de ortadan kaldırıyor.

ABD Kongresi'nin önde gelen senatörlerinden Lindsey Graham, Trump'ın Suriye'den çekime planına dair iyimser konuştu. Graham daha sonra Twitter'dan yaptığıu açıklamada ise Suriye'den geri çekilmenin, "ISIS'in (İslam Devleti) kalıcı şekilde ortadan kaldırılmasını, İran'ın boşluğu doldurmamasını ve Kürt müttefiklerimizin korunmasını sağlayacak şekilde yapılacağını" ifade etti.

Graham basına yaptığı açıklamada, Trump'ın ABD birlikleri ayrıldıktan sonra Türkiye'nin YPG ile çatışmaya girmemesini sağlamakta, ayrıca Türkiye'yi kendi çıkarlarını koruyacak tampon bir bölgeye sahip olacağı konusunda temin etmekte kararlı olduğunu söyledi.

REUTERS