Türkiye'nin gündemini uzun zamandır meşgul eden Rahip Brunson davası ile ilgili son dakika gelişmesi yaşandı. 593 günlük hapsin ardından iki buçuk aydır ev hapsinde tutulan ABD'li rahip Andrew Brunson için karar verildi. Brunson 3 yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Cezaevinde yattığı süre göz önüne alınan Brunson serbest bırakıldı.

dolarbrunson

Dolar/TL güne, Türkiye’de yargılanan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın bugün yapılacak duruşmada serbest bırakılabileceği ve bu sürecin ABD Türkiye ilişkilerini olumlu etkileyeceği bekleniyordu. Brunson kararı öncesi 5.84 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL, adli kontrol talebinin kaldırılması kararı sonrası 5. 90 seviyesini test etmişti.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.9302/5.9296'dan, Euro/TL ise 6.8571/6.802'den işlem görüyor." image="" day="12" month="EKİM" hour="17" minute="59" width="" height=""]

TL bu hafta dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinden de daha iyi performans gösteriyor. Geçen hafta 6.20’li seviyelerden tamamlayan dolar/TL hafta boyunca aşağı yönlü bir seyir izledi.

'PAPAZI BIRAKMAK ÜLKEYİ KESMEZ'


Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu Andrew Brunson'ın tahliye kararını yorumladı: Kararın sonucunu dolar fiyatlarının gidişatına bakan zaten anladı. Papaz bırakıldı… Lakin karar Amerikan TV’lerinde ve gazetelerinde dün açıklanmıştı. Haliyle karar kimseyi şaşırtmadı. Nitekim piyasa bu sonucu bir ay boyunca fiyatladı.

Piyasalara olumlu etkisi fazla sürmez. Ekonomik olarak iyi değilseniz, borçlanmanın limitine de gelmişseniz, papazı bırakmak ülkeyi kesmez.

Sonuç açıklanınca dolar bile kıpırdamadı! Hatta yukarı çıktı. Amerika istediğini aldı. Gurur yapmanın âlemi yok. Sonuçta iyi oldu. Bir papaz milyarlarca dolar etmezdi. Amerika ile ipleri koparmak için değmezdi.

Papaz gittiğine göre şimdi sıra yeni bir düşman yaratmakta. Yoksa ekonominin bu kötü gidişatını nasıl anlatacaklar halka?

BRUNSON: 5.70-5.75 BANDI TAKİP EDİLİYOR


Ahlatcı Yatırım Brunson'ın tahliye talebinin olası fiyat hareketlerinin önündeki belirsizlikleri kaldırdığını ifade etti. Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Piyasaların bu hafta en fazla ilgiyle beklediği karar olan bahsettiğimiz Brunson davasında çıkan karar tahliye yönünde oldu. Bu kadar sonrası urda aşağı yönde bir hareketliliğin ilk aşamada gerçekleşmediği gözlendi.

Bu belirsizliğin ortadan kalkmış olması yeni haftadaki fiyatlamalar açısından çok önemli. Yeni haftada yurt içinde sanayi üretimi verisi izlenecek. Kurda 6.09 seviyesi önemli. Üzerine geçilebilirse 6.22 ve 6.36'ya doğru yükselişler devam edebilir. Dava sonrası gelebilecek yeni satış hareketlerinde ise 5.70-5.75 bandı takibimizde olacak.