Türk-İş raporunda, "Döviz fiyatlarındaki artış, benzin ve motorine yapılan zamlarla birlikte birçok temel mal ve hizmetlerde fiyat ayarlamaları gündeme geldi ve etiketler sıklıkla değişmeye başladı. Bu durum özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin aile bütçesinde ağırlıklı yer kaplayan mutfak harcamasında artışlara neden oldu" görüşüne yer verildi.

Petrol fiyatlarının dolar bazında 2014'ten bu yana en yüksek seviyelere gelmesiyle birlikte aynı anda TL'de yaşanan değer kaybı ise TL cinsi benzin ve motorin fiyatlarına zam olarak yansıyor. Sadece Nisan ayında motorine 30 kuruş zam yapıldı. Yapılan zamlarla birlikte benzinin litre fiyatı 6 TL'yi geçerken motorinin litre fiyatı ise 5.5 TL civarına yükseldi.

Rapora göre ortalama kilogram fiyatı 4.58 TL olan sebze Nisan'da 4 TL olarak, meyve ortalama kilogram fiyatı 3.93 TL'den 4.31 TL'ye yükseldiği de belirtildi.

Raporda bazı marketlerde kıyma et için uygulanan indirimin devam etmesine rağmen, hesaplamada temel alınan kıyma ve kuşbaşı et fiyatı geçtiğimiz aya göre yükseldiğine de dikkat çekildi.

TÜİK'in aylık enflasyon verilerini açıklama tarihinden önce açıklanan Türk-İş raporu, TÜİK enflasyon tahminlerine dair göstergelerden biri olarak değerlendiriliyor.

REUTERS