Piyasalar ateşlenince dolar TL karşısında tarihi bir rekor kırdı. 4.92’yi gören dolar kurunun yanında euro da 5.76’yı aştı. Altın da rekora imza attı, çeyrek altın 330 TL’yi geçti. Doların artışının en çok endişelendirdiği kesim ise dolarla borcu olan vatandaş oldu. Kapalıçarşı’da doların 4.90 seviyesini görüp geri dönmeye başladığı esnada vadeli dolar borcunu ödemek için daha fazla yükselmeden dolar almak isteyen vatandaş döviz bürolarının kapısından geri döndü. İsmail Yılmaz, “Dolar almak için içeri girdim. Satmıyorlar. Borcum var dolar almam lazım. Bürodan çıkıyorum tabela değişiyor” diye konuştu. Öte yandan döviz bürolarının bazılarının kapılarını tamamen kapattığı da görüldü.

DÖRT METREKARE DÜKKANIN KİRASI 25 BİN DOLAR


Kapalıçarşı’da sadece vatandaş değil esnaf da durumdan dertli. Sadece bir sokak üzerinde beş dükkan ya devren kiralık ya da satılık. Yani 10 adımda beş dükkan iş yapmıyor. Görüştüğümüz esnaf dolar ile verilen kiralar yüzünden sıkıntılı günler geçiriyor. Öyle ki şu an dört metrekarelik bir dükkanın kirası 25 bin dolar.

Metrekare kirası yıllık 6 bin 250 dolar olan dükkanlar ana caddelerde daha yüksek fiyatlara kiralanıyor. Sene başında kiralama yapan esnaf ocak ayında doların 3.76 TL olduğu dönemde metrekaresine 23 bin 500 TL öderken şu an 30 bin TL’nin üzerinde kira ödemek zorunda. Turist sayısındaki düşüş de maliyetleri karşılamayınca kiralık tabelaları artmaya başladı.