Yeme içme sektörünün büyüklüğü 50 milyar TL’ye koşarken, hızlı servisle birlikte restoranlar eve taşındı. 2016 yılında evlere servis pazarı yaklaşık 10 milyar TL’ye ulaşırken, eve verilen siparişlerde ise dürüm-pizza çekişmesi yaşanıyor. Yapılan araştırmaya göre, evlere siparişte tüketicilerin en çok tercih ettikleri ürün dürüm olurken, pizza ikinci sırada yer aldı. Tüketicilerin en çok tercih ettiği ürünlerde geleneksel lezzetler arasında döner üçüncü sırada yer alırken, onu lahmacun izledi. Eve en fazla servis edilen 10 ürün arasında çiğ köfte de ilk beşte yerini aldı.

1.3 MİLYARLIK YATIRIM

Hızlı tüketim pazarının önde gelen oyuncuları arasında yeralan ABD merkezli Domino’s Pizza’nın Eurasia Group CEO’su Aslan Saranga da, sektörde geleneksel Türk lezzetlerinin yoğun tercih edilmesinin doğal olduğunu belirtirken, pizza tüketiminin de oldukça yüksek rekabetçi düzeyde olduğunu vurguladı. Pazardaki gelişmeleri ve gelecek hedeflerini açıklayan Aslan Saranga, pizza pazarının hızlı bir büyüme sergilediğine dikkat çekerek, 2016’da Türkiye’de 1.3 milyar TL’lik pizza satışı yapıldığını kaydetti. Pazarın gelecek dönemde çift haneli büyüyeceğini kaydeden Saranga, “Domino’s Pizza bugün dünyada 85 ülkede toplam 14 binden fazla restoran işletiyor. 2016 itibarıyla yıllık perakende satışları 10 milyar doları aşıyor. Türkiye’de 2017 Ağustos ayı itibarıyla 68 ilde 490 restoranın yanı sıra Gebze, İzmir, Ankara ve Gaziantep’teki fabrikalarımızla hizmet veriyoruz. Türkiye’de sistem olarak 7 bin kişi istihdam ediliyor. Pazarda her yıl 40 milyona yakın pizza satıyoruz ve çift haneli oranlarla büyüyoruz” dedi.

Aslan Saranga Aslan Saranga


YÜKSEKOVA’YA ŞUBE AÇACAK

Domino’s Pizza’nın 2016’da Türkiye’deki toplam satışlarının 565.5 milyon TL olarak gerçekleştiğini anlatan Saranga, 2017’nin ilk yarısında bu rakamın 304.1 milyon TL olduğunu ifade etti. Önümüzdeki günlerde Hakkari Yüksekova’da da bir şube açacaklarını kaydeden Saranga, 2018’de 500 kişiye daha istihdam sağlayacaklarını aktardı. Saranga, Türkiye’nin yanı sıra Rusya’da da çok hızlı büyüdüklerini belirterek bu ülkede 120’ye ulaşan restoran sayısını bin 500’e kadar çıkarabileceklerini söyledi. Restoranlarının yüzde 70’inin franchise olduğunu belirten Saranga, “Kendi elemanlarımızı da girişimciliğe teşvik ediyoruz. Şu andaki franchise’lardan 40 tanesi daha önce Domino’s Pizza’da motorcu, pizzacı, yönetici olarak çalışandı” şeklinde konuştu.

Ekmek arası mı, kumru mu?


Yeniliklere büyük önem verdiklerini vurgulayan Aslan Saranga, ‘Ekmek Arası’ adlı yeni bir ürün ailesi çıkarmaya hazırlandıklarını söyledi. İzmir Kumrusu benzetmesine tam katılmayan Saranga, şöyle konuştu: “Domino’s denilince artık akla pizza kadar sandviçin de gelmesi isteniyor. Pizza gibi ekmek arası kültüründe de benzer bir dönüşüm hedefliyoruz. Ekmek arası tamamen kendi inovasyonumuz. Evlere servis pizza hizmeti veren bir teknoloji firması olmayı hedefliyoruz.”

8pizza2