Adalet Bakanlığı'nca e-Devlet sistemine entegre edilen "miras sorgulama" hizmeti vatandaşların beğenisine sunuldu.  E-Devlet üzerinde yeni başlayan veraset ilamı sorgula yani miras sorgulama vatandaşlar arasında merak konusu oldu. Vatandaşlar soy ağacı sorgulama ve sefer görev emri hizmetlerinini ardından veraset ilamı sorgulama işlemine de büyük ilgi gösterdi. İşte miras sorgulama işlemi detayları...

MİRAS ÇIKARSA VERGİSİ VAR

6 Mart tarihinden itibaren verilmeye başlanan hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.

Sorgulama sonucunda tarafınıza bırakılan bir miras varsa, bunun için Veraset ve İntikal Vergisi ödemeniz gerekiyor. 2018’de uygulamaya göre, 240 bin liraya kadar olan miraslarda yüzde 1 vergi uygulanıyor. Bu oran, bırakılan miras tutarına göre yüzde 10’a kadar yükselebiliyor.

E-DEVLET MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

e-Devlet resmi internet sitesi olan https://www.turkiye.gov.tr/ adresini açınız. Daha sonra kullanıcı bölümündan T.C ve şifrenizi yazarak kullanıcı girişi yapınız. Daha sonra anasayfada bulunan arama butonuna “Veraset İlami Sorgulama” yazmanız yeterli olacaktır.

MİRAS SORGULAMA E-DEVLET GİRİŞİ

SİSTEMDEKİ VERASET İLAMI AÇIKLAMASI

“Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir.”
veraset-ilami

E-DEVLET ŞİFRESİ VE MİRAS BIRAKANIN TC NUMARASI GEREKİYOR

E-Devlet üzerinden miras sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için e-Devlet şifrenizin olması gerekiyor. E-Devlet şifreniz yoksa bu hizmetten ve diğer hizmetlerden faydalanabilmek için en yakın PTT şubesinden şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifresi olan vatandaşlar, e-Devlet’in resmi internet sitesine (https://www.turkiye.gov.tr/) T.C. Kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile giriş yaptıkran sonra arama butonuna “Veraset İlami Sorgulama” yazdıktan sonra hizmeti görebilecekler. Daha sonra gelen pencerede miras sorgulama yapabilmek için ‘Miras Bırakan T.C. Kimlik Numarası”nı yazması gerekiyor. Ardından sorgula butonuna bastıktan sonra miras sorgulama işlemi gerçekleştirilebilecek.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULUNCA YAPILMASI GEREKENLER…

Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr’ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT’ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz.

Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris sayfasında müşterisi olduğunuz bankanın İnternet şubesi sayfasına giriş yaptıktan sonra tekrar bir şifreye ihtiyaç duymadan doğrudan e-Devlet Kapısı’na giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

Turkiye.gov.tr adresinde yer alan e-Devlet platformuna giriş yapabilmeniz için postaneden bir e-Devlet şifresi edinmeniz gerekiyor. Şifrenizi PTT şubelerinden edinebilirsiniz. Sisteme de T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi kullanarak giriş yapabilirsiniz.