Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Anadolu Ajansı Editör Masası'nda konuşuyor. Zeybekci burada yaptığı açıklamada kurda yaşanan artışı kabul etmediğini söyledi.

İşte Zeybekci'nin açıklamalarından satır başları:

Ekonomi Bakanı şu ifadeleri kullandı: Kurda yaşanan gelişmeler enflasyonla mücadelemizi de olumsuz etkiliyor ama tüm bu sorunlara rağmen şunu asla unutmamak lazım. Türkiye ekonomisi eski hastalıklarından aridir, asla eskiden yaşanan sıkıntıları yaşamayacağız.

Şu anda ekonomimiz ihracat, istihdam, yatırımlar, turist sayısı ve makro ekonomi göstergeler itibariyla oldukça sağlam adımlarla ilerliyor. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen kurda yaşanan artışı kabul etmiyorum.

CARİ AÇIKLA MÜCADELE ADIMLARI ATIYORUZ


Cari açığın önemli bir bölümünü Türk Lirası ile yapıyorum. Cari açık yine var. Yabancı para ile finansman ihtiyacı düşüyor aşağıya, altın ve gözetin kenara koyarsak yüzde 4.2. Yani buradan yola çıkacak olursan Cumhurbaşkanımızın söylediği o manifestoda ki bir anayasadır inşallah seçim beyannamesinde detaylarıyla göreceğiz. Cari açıkla mücadelede adımlar attık. İthalatıyla ilgili lüks gereksiz, Türkiye'de de üretilebilen ürünlere yönelik, turizm gelirlerine yönelik, cari açık verdiğimiz alanlar belli. Enerji, petro kimya metarülaji. Faiz desteği vererek yatırım yaptırıyoruz.

AY SONUNU ZOR GETİRİR


Türkiye'nin yaş ortalaması 31.7. Dünyanın gelişmiş ülkeleri 49.5 yaşında. Daha yaşlılar. Tüketim yapmak ister evlenmek ister 31 yaşındaki biri. Tasarrufa doğru gitmekte zorlanır, ay sonunu zor getirir. Türkiye gibi genç olan devamlı bir şekilde büyüme gerçekleştirmesi gereken bir ülkede tüketim arzusu iştahlı oluyor. Talep yüksek. Bize öğretilen, arzı düşürmek üzere tedbirler almak gibi bir yaklaşım enflasyonla kalıcı bir mücadele yöntemi değildir. Bu piyasadaki tüm aktörler olarak bir doğruda birleşelim. Enflasyonla mücadele piyasayı soğutmak değildir. Derhal arzı artırmak üretimi artırmaktır. Böylelikle büyümeyi tetiklersiniz.

İnşallah birkaç hafta içinde tarladan toplamaya, tasnife depolamaya tüketim depoları zincir araçlara tüketim bölgeleri mağazalar ve soğuk hava platformlarını yüksek teşvik sistemi ile teşvik edeceğiz.

Enflasyonun içinde kur etkisi de var. Türkiye bu kur meselesini de halledecek. Sağlam bir duruşumuz var. Döviz yükümlülükleriyle ilgili bir soru işareti bile yok. Bu dönemler jeopolitik ekopolitik zamanlar geçecek. Türkiye olması gereken yere gelecektir. Bizim asıl olan öngörülebilirliktir. Bu gelecek. Mayıs sonuna doğru seçimle ilgili öngörüler ortaya çıkınca bunların hepsi buharlaşacak.

SORU-CEVAP

Muhalefet 'paketler seçim ekonomisidir' diyor siz ne diyorsunuz?

Seçim dönemi geldiğinde oturacaklar Allah ne verdiyse gökteki yıldızlara kadar bir şeyler söyleyecekler. Bizim adımlarımız isabetlidir. Diğerlerini belki oyun alanı bırakmayan bir adım olarak görüyorum bunu. Muhalefet yüzde 49 gibi bir yapıyı kurumsal bir hale getirecek.

Madem bu kadar bir araya gelebiliyorlar. İleride bunlar bir parti çatısı altında da buluşacaklar. Sağlıklı olacak bu. Yüzde 51 isteyince yüzde 70'e hitap edersiniz. Yüzde 70 ile barışık olmanız gerekir.  Onun için yüzde 70'in mahşeri akıl spekülatif aklı sizin alnınıza yapıştırır geri gönderirler.

Teşvik paketi çok önemli oldu. Cumhurbaşkanımızın yaptığı her hareket takip ediliyor. Ben aylarca söylüyorum kimse takip etmiyor ama Cumhurbaşkanı söyleyince duyuluyor.