AA Finans'ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete katılan ekonomistlerin biri hariç diğerleri bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) artış bekliyor.

50 İLA 100 PUAN ARTABİLİR


Ekonomistlerinden biri 50 baz puan, 2'si 75 baz puan, 7'si 100 baz puan, 4'ü 125 baz puan ve 3'ü 150 baz puan artış olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin politika faizine ilişkin artış beklentilerinin medyanı 100 baz puan oldu.

Geçen ayki PPK toplantısında politika faizi yüzde 16,5'ten yüzde 17,75'e yükseltilmişti.

REUTERS'A KONUŞAN EKONOMİSTLER DE ARTIŞ BEKLİYOR


Reuters'ın görüşlerine başvurduğu ekonomistler enflasyonun yüzde 15'e ulaşması sonrası daha da yükselebileceği endişesi, ekonomi yönetiminin 'bağımsız Merkez Bankası' söylemlerinin hayata geçirilmesinin vereceği güven ve TL'deki birikimli kayıpların getirdiği enflasyonist baskı nedeniyle faiz artışı bekliyorlar.

17.75'TEN 19'A YÜKSELECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUM"


Öte yandan konu hakkında Reuters'a açıklamalarda bulunan Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, "TCMB'den Temmuz ayında faiz artışı beklemekteki temel gerekçem enflasyon görünümündeki olumsuz tablonun TCMB'nin de beklentisinin ötesinde olması. Açıklanan Haziran enflasyon verilerinin TCMB'nin öngördüğünden de kötü bir görünüm içermesi nedeniyle faiz artışlarına devam etmesini bekliyorum. Bu doğrultuda Temmuz ayındaki toplantıda bir hafta vadeli politika faizinin yüzde 17.75'ten yüzde 19'a yükseltileceğini öngörüyorum" dedi.

Turan, "Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın fiyat istikrarı vurgusu ve enflasyonun orta vadeli seyri dikkate alındığında bir süre için TCMB'nin oldukça sıkı bir para politikası uygulaması gerekiyor. Bunun yanında ABD'de de faiz artışlarının devam edeceğini bir ortamda yılın kalanında sıkılaştırmanın haftalık repo faizini yüzde 20'ye ulaştıracak şekilde devam edebileceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Reuters'a konuşan ekonomistlerin Temmuz PPK toplantısına ve yılsonuna ilişkin beklentileri ise şöyle:

20temmuzgraf2

AA-REUTERS