Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, 10 milyonu aşkın emeklinin Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) insafına terk edildiğini söyledi. Ergün, “Emekliye üç kuruş fazla zam vermemek için enflasyon özellikle düşük çıkarılıyor” iddiasında bulundu. Başkan Kazım Ergün, emeklilerin yaşadığı sorunları SÖZCÜ’ye açıkladı. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına her 6 ayda bir TÜİK’in enflasyon oranı kadar zam yapıldığına işaret eden Ergün, “1999 yılına kadar bu emeklilerimizin aylıklarına, memur maaş gösterge ve katsayısına göre zam yapılıyordu. IMF sistemi değiştirdi. Zam TÜİK’in açıkladığı enflasyona bağlandı. Ne yazık ki, IMF’nin tam 19 yıl önce emeklilerimize dayattığı zam sistemi hâlâ devam ediyor. 10 milyondan fazla emekli IMF’den kurtulamadı” dedi.

TÜİK ÖZERK DEĞİL

Memur emeklilerinin memura ne kadar zam yapılırsa o kadar zam aldığını hatırlatan Ergün, tepkisini şöyle dile getirdi: “Geri kalan emeklilere ise TÜİK’in enflasyonu kadar zam veriliyor. Böyle şey olur mu? Emeklinin giderleri birbirinden farklı mı ki zamları farklı olsun? 10 milyon emekliyi resmen TÜİK’in insafına bıraktılar. TÜİK özerk bir kurum değil ki. Biz emekliler TÜİK’in enflasyonu kasıtlı olarak eksik çıkardığını, üç kuruş fazla zam almasınlar diye düşük çıkardığını düşünüyoruz. Yıllarca söyledik, sonunda dilimizden kurtulmak için pinpon topunu sepetten çıkardılar. Ama daha neler var neler.”

[old_news_related_template title="Emekliler dikkat! Ek ikramiye için bugün son gün!" desc="Emekli ek ikramiye için  bugün son gün. 450 bin memur emeklisini ilgilendiren ek ikramiye için başvuru süresi Pazartesi günü (bugün) doluyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/emek-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/emekliler-dikkat-ek-ikramiye-icin-bugun-son-gun-2193472/"]

Emeklinin 3 temel talebi olduğunu söyleyen Ergün, “Eğer biri çıkıp emeklinin muayene ve ilaç katkı payını kaldırsın, intibakı yapsın, bir de emekliye ucuz konut imkanı sağlasın ona çiçek de veririz, dua da ederiz” dedi.

BİZİM ENFLASYONUMUZ YÜZDE 20’Yİ BULUYOR

TÜED Başkanı Kazım Ergün, TÜİK’in enflasyon sepetindeki yüzlerce mal grubundan sadece ekmek, su, şeker, yağ, peynir gibi en fazla 40-50 tanesinin emeklinin alışveriş sepetinde yer aldığını söyledi. Emekli aylıklarına yapılacak zam için TÜİK’e değil, bankalara bakmak gerektiğini ifade eden Ergün, “Gerçek enflasyonu görmek istiyorsanız bankaların faizine bakacaksınız. Emeklinin yaşadığı enflasyon ise yüzde 20’den daha aşağıda değil” dedi.

[old_news_related_template title="Yasa teklifi meclise sunuldu! Emekli maaşlarından kesinti hakkında umutlandıran haberler geldi..." desc="Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bürokrat ya da sistem hatası nedeniyle, geçmişte fazla yatırılmış aylıkları, emeklilerin maaşından haberleri olmadan kesmeye başlaması büyük tepki çekti. CHP’li Ünal Demirtaş, SGK’dan 2.029 liranın altında aylık alan emekliden ilaç ve hata kesintisi yapılmamasını öngören teklifi Meclis’e sundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/08emekli.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/emekliden-kesinti-yapmayin-2193321/"]