Emeklilik için gerekli olan prim günü, yaş ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olmak için dilekçe vererek başvuruda bulunurlar. Bundan sonraki süreçte emekli maaşının ne zaman bağlanacağı merak edilir. Peki başvurudan sonra emekli maaşı ne zaman birikmeye başlar? Birikmiş emekli maaşı nasıl sorgulanır? Haberimizde...

5510 Sayılı Kanunun 4/a bendi(SSK) kapsamında çalışanların emekli aylığı talep tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanır. Örnek vermek gerekirse; 03 Ekim 2018 tarihinde aylık talebinde bulundunuz. Bu durudma emekli maaşınız 01.11.2018 tarihinden itibaren bağlanır. 03.10.2018 tarihinden itibaren emekli maaşını hak ediyor olsanız bile Ekim ayı için size herhangi bir ödeme yapılmaz. Talep tarihini takip eden ay başından itibaren bağlanır.

BAĞKUR EMEKLİLİK TALEBİNDE BULUNANLARIN MAAŞI NE ZAMAN BAĞLANIR?

5510 Sayılı Kanunun 4/b(Bağ-Kur) kapsamında çalışanların maaşları da SSK gibi talep tarihlerini takip eden ay başından itibaren bağlanır. Yukarıda verilen örnek 4b Bağkur çalışanları için de geçerlidir.

5510 Sayılı Kanunun 4/c(Emekli Sandığı) kapsamında çalışanlarında;

– Yetkili makamdan alınan emekliye sevk onayı üzerine görevleriyle ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden ay başından itibaren,

- Her ne şekilde olursa olsun görevinden ayrılmış ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış olanlar ile kontrol muayenesi sonucu aylığı kesilenlerden yaşlılık aylığına hak kazananlara ise istek tarihini takip eden ay başından itibaren maaşları bağlanır.

EMEKLİ MAAŞI BAĞLANMA SÜRESİ NE KADAR?

Emekli maaşı bağlanma süresi emeklilik talebinde bulunmuş olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’nin, hizmetlerin geçtiği sigorta kollarına ve çeşidine göre farklılık gösterir. Birden fazla sigorta kolunda (Bağkur, SSK) hizmetiniz varsa hizmet birleştirme işlemi yapılacak ve bu işlem de uzun sürdüğünden aylık bağlanma süresi uzayacaktır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yoğunluktan dolayı emekli maaşı bağlanması işlemi biraz uzun sürebilmektedir.

Ortalamalar esas alındığında emekli maaşı bağlanma süresi 2-2,5 ay kadar sürmektedir.

SSK (4A) BİRİKMİŞ EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

SSK emekli maaşı sorgulama işleminizi sadece e-Devlet sistemi üzerinden yapabiliyorsunuz bunun için (https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi) bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. Emekli maaşı sorgulama işleminiz için T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. SGK emekli maaşı sorgulama işleminizi E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.

BAĞ-KUR (4B) BİRİKMİŞ EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

BAĞ-KUR emekli maaşı sorgulama işleminizi sadece e-Devlet sistemi üzerinden yapmak için (https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi) bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. Emekli maaşı sorgulama işleminiz için T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. Bağkur emekli maaşı sorgulama işleminizi E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.

EMEKLİ SANDIĞI (4C) BİRİKMİŞ EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

Emekli Sandığı emekli maaşı sorgulama işleminizi sadece e-Devlet sistemi üzerinden yapmak için (https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi) bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. Emekli maaşı sorgulama işleminiz için T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girdiğiniz bilgilerden emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. 4C emekli maaşı sorgulama işleminizi E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.

[old_news_related_template title="İlk emekli maaşı nasıl hesaplanır? Emekli maaşı hesaplama 2018" desc="Ülkemizde kimi SSK'dan, kimi Bağ-Kur'dan kimi de Emekli Sandığı'ndan emekli olan yaklaşık 12 milyon emekli bulunuyor. Bu nedenle emekli olanların ya da olacakların emekli aylıkları ayrı ayrı hesaplanmakta. Emekli maaşları da çalışırken yapılan ödemelere göre belirlendiğinden farklılık gösteriyor. Peki, ilk emekli maaşı nasıl hesaplanır? Tüm detaylar haberimizde... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/para-iha_16_9_1530596755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ilk-emekli-maasi-nasil-hesaplanir-emekli-maasi-hesaplama-2018-oub1-2499525/"]

[old_news_related_template title="2018 Emekli zammı: Temmuz ayında en düşük emekli maaşı ne kadar?" desc="Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı mayıs ayı enflasyon verilerine göre; Ocak-Mayıs endeks değişimi yüzde 6.39 olarak gerçekleşti. İlk 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuz zammının yüzde 6.39 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Peki en düşük SSK, BAĞ-KUR ve memur emekli maaşı ne kadar? 1 Temmuz’dan itibaren emekli maaşları ne kadar olacak? Hepsi ve daha fazlasını haberimizde bulabilirsiniz…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/para-iha-6_16_9_1530370344.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/2018-emekli-zammi-temmuz-ayinda-en-dusuk-emekli-maasi-ne-kadar-oub2-2496081/"]