mustafa
ZONGULDAK/Biz emeklilikten önce kömür ocaklarında çalıştığımız için çok sık doktora gidiyoruz. Ciğerlerimiz kömür tozu dolu. Devlet hastanesine gittiğimizde çok sonraya gün veriliyor. Mecbur özel hastaneye gidiyoruz. O zaman da çok fazla ilaç katkı payı ödüyoruz. Bu paylar emeklilerden daha az kesilsin. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Kasaptan doğru düzgün et alamıyoruz. İstediğimiz gibi yaşamak isteriz. Ramazan ve kurban bayramlarında verilen ikramiyeler en azından asgari ücret olsun. Bunlar bütün emeklilerimizin sorunu.

8kasimemekligraf2

ANKARA/Eskiden pazara gittiğimizde 30 lirayla işimizi görürdük. Şimdi bir gidiyoruz 100 liraya çıkamıyoruz. Enflasyon almış başını gitmiş. Aydan aya bir kilogram kıyma alıyoruz. Cumhurbaşkanı zammı yüzde 26. Bize gelince yüzde 3, yüzde 5 zam yapıyorlar. Peynir 40 lira olmuş. Torun istiyor, nasıl almayacaksın? Sadece ben değil, bütün emekli arkadaşlarım bu durumda. Çay içmek için kahveye gidiyorsun, bir çay 1 buçuk lira. Bunu verince ben torunumun çikolatasını kaybettim işte...

nermin

ANKARA/45 yaşındayım. Özel sektörden emekli oldum. 2 çocuğum var. Biri lisede diğeri Kütahya'da üniversite de okuyor. Evimiz kira 1175 TL kira ödüyoruz. Ankara'da Batıkent'te oturuyoruz. Yeni gelen zamla birlikte 1480 TL emekli maaşım var ve çok zor geçiniyorum. Arada param yetmediğinden ev işlerine, temizliğe gidiyorum. Bazen hasta bakıcılığı oluyor. Bu işi yapıyorum. Paramız ayda 1 sadece kıyma almaya yetiyor. Etin yüzünü göremiyoruz. Onuda geçtim çok borcumuz var. Borcu borçla kapatmaya çalışıyoruz.

hasanaktas

ANKARA/ 75 yaşındayım. 1985 yılında makina kimya bölümünden emekli oldum. 2500 TL emekli maaşı alıyorum. Ama yettiremiyorum. Oğluma torunlarıma hepsine ben bakıyorum. 6 kişi bu parayla geçinmeye çalışıyoruz. Yaşlıyım ek iş de yapamıyorum. Bu para çok az. Eskiden 50 liraya pazarda torbayı doldururken şimdi 150 liraya torba zor doluyor. Emin olun ölmeyecek kadar yaşıyoruz. Şimdi ne kadar zam alacağızı bilmiyoruz. Enflasyon oranı kadar versin bize yeter. Hiç değilse bir kıyma alabilelim. Etin yüzünü görebilelim.

sonerbey

ANKARA/80 yaşındayım. Türkiye Elektrik Kurumu'ndan emekli oldum. 2.380 TL emekli maaşım var. 2 kişi yaşıyoruz. Ev kendimizin ama ben hastayım bu nedenle iki ayda bir 2 iğne vurulmam gerekiyor. Bu iğnelerin bir tanesi 1300 TL bu para yetmiyor. Birçok şeyden feragat ediyoruz. Et yemiyoruz. Eğlenmiyoruz. Emin olun aç kalmamak için idare ediyoruz.