EYT'de son durum merak ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar için hafta başında yasa teklifi verilmişti, ardından EYT hakkında Erdoğan'ın yaptığı açıklama emeklilikte yaşa takılanları meraklandırdı. İşte detayları...

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN KİM NE DEDİ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlar için yaptığı, “38 yaşında emekli mi olunur?” açıklamasına çok sert yanıt verdi. Twitter’dan açıklama yapan Akşener şunları söyledi; “46 yaşından beri SSK’dan, 52 yaşından beri Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alan 64 yaşındaki Erdoğan, kendisi ile aynı hakkı isteyenlere çıkışıyor. Hep bana, hep bana deme Sayın Cumhurbaşkanı; milletin halini de düşün! #EmeklilikteSarayaTakılanlar.”
meral-aksener

"ERDOĞAN 46 YAŞINDA EMEKLİ OLDU"

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Erdoğan 46 yaşında emekli oldu. Emeklilikte yaşa takılanlar, primlerini ödemiş, yasa nedeniyle emekli olamamış mağdurlardır” dedi.

Tekin, Erdoğan'ın 1974 yılında Çoşkun Et firmasında çalışarak sigortalı yaşama başladığını, 2000 yılında ise Emniyet Gıda üzerinden emekli olduğunu açıkladı ve şunları söyledi:

“Kendisi de 46 yaşında emekli oldu. 1974 yılında Coşkun Et firmasında çalışarak sigortalı yaşama başladı. 2000 yılında 46 yaşında emekli oldu. 2006 yılında Başbakanken bu sefer tekrar milletvekili emekliliğine başvurdu. Çift dikiş ücret aldı.”
gursel


Cumhurbaşkanı Erdoğan 1974 yılında sigortalı olarak çalışmaya başlamıştı. 26 yıl sigortalı çalışan Erdoğan çalışma hayatına Coşkun Et’de başladı. 1976’da İETT Spor’a geçti. 1981’de Coşkun Et’e geri döndü. Ardından Al Et ve Elif Et’de çalıştı. Son olarak da aile şirketi Emniyet Gıda üzerinden 2000 yılında emekli oldu.

ERDOĞAN: TASVİP ETMİYORUZ

Erken emeklilikle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigorta süresi prim gün sayısı ve yaş kriterleri var. 1999’da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır. Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992’de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok.

AKP DIŞINDAKİ TÜM PARTİLER DESTEK VERİYOR

AKP'nin 24 Haziran seçimlerinde TBMM'deki yasa çıkarma çoğunluğunu kaybetmesinin ardından, Meclis'te bir ilk yaşanması söz konusu; Seçimlere AKP ile ittifak içinde giren MHP, ortağının sıcak bakmamasına rağmen TBMM'ye "Emeklilikte yaşa takılanlarla" ilgili yasa teklifini verdi. Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarının çözümü için, Meclis'te AKP dışındaki tüm partiler destek veriyorlar. TBMM’de halen görev yapan 596 milletvekilinden 290’ı AKP’den. Dolayısıyla, diğer partilerin sandalye sayısı, yasa teklifini geçirmeye yetiyor. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem’in, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla verdiği Emeklilikte Yaşa takılanların durumuyla ilgili yasa teklifiyle birlikte, CHP’li Gürsel Tekin’in ve HDP’lilerin verdikleri aynı konudaki toplam 5 yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilmiş durumda. Komisyon çalışmalarının ardından teklifin Genel Kurul’da önümüzdeki günlerde oylanması bekleniyor.