Türkiye’de 4 milyon kişiyi ilgilendiren, Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Bu konu da geçtiğimiz günler de 4 Muhalefet Partisinin ayrı ayrı hazırladıkları önergeler, EYT’lilere birer umut olmuştu. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “Bu konu gündemimizde yok” açıklaması EYT’lileri hayal kırıklığına uğrattı.

İNSANİ YARDIMA VAR, EYT’YE YOK

"Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Emeklilikte yaşa takılanların yıllık maliyetinin 26 Milyar olduğu söyleniyor. Bize göre ise maliyeti 8-10 milyar civarındadır. Dışişleri Bakanı Türkiye’nin yurtdışına 8 Milyar dolar insani yardım yaptığımızı söylüyor. Hatta Amerika bizim kadar olamıyor, Amerika dahi 6-7 milyar insani yardımda bulunuyor diyor. Biz insani yardım olarak diğer dünya ülkelerine 8 milyar dolar yani yaklaşık 45 milyar TL ödeme yapıyoruz ancak, kendi vatandaşımız yasal haklarını istediklerinde kusura bakma sana verecek paramız yok diyoruz” diyerek şöyle devam etti.

SEÇİM ZAMANI ÇÖZECEĞİZ DENMİŞTİ

“Emeklilik sosyal güvenliğin olmazsa olmazıdır. Sosyal devlet vatandaşına başta sağlık olmak üzere zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak birde maaş bağlar. Sosyal güvenlik sistemine giren kadın ya da erkekler ne kadar yıl çalışacaklar ne kadar prim ödeyerek emekli olacaklar ve ortalama ne kadar emekli maaşı alacaklar bilirler. Emeklilikte yaşa takılanlar yıllardır alması gereken maaşlarını alamadılar, hatta çalışmaya devam ettiler ve ülkemize katma değer sundular. 24 Haziran seçimlerinde CHP, MHP, Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını çözeceğiz sözü verdi ve seçim bildirgesine koydu. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçilmesi durumunda ilk 100 gün içinde EYT sorununu çözeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da katıldığı bir televizyon programında EYT sorununu çözeceğini ima etti.”

Özgür Erdursun Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun


MAÇ OYNANIRKEN KURAL DEĞİŞTİ

“08.09.1999 tarihinde 4447 sayılı yasa çıkmadan önce ülkemizde de sisteme girenler ne zaman emekli olacaklarını ve ortalama ne kadar maaş alacaklarını biliyorlardı. Bu tarihten sonra Emekli olmak isteyenleri karanlık günler bekliyor. 08.09.1999 tarihinde çıkan yasadan sonra emekli olacaklara ‘’siz ne zaman emekli olacağınızı biliyorsunuz fakat emekli olacağınız tarihi değiştirdik artık siz bizim istediğimiz tarihte emekli olacaksınız’’ denildi. Tabiri yerindeyse maç oynanırken kural değiştirildi. Dere geçerken at değiştirildi. Tabi bu değişiklikte yasal olarak kanunla yapıldı.”

DÖNEMİN KOALİSYONU DÜŞÜRELİM DEDİ

“18 yaşından sonra kadınlar 20 yıllık sigortalılık süresini doldurduğun da, erkekler 25 yıllık sigortalılık süresini doldurduğunda 5000 prim günü varsa emekli olabiliyorlardı. Kademeli olarak emeklilik kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına kadar çıkartıldı. Prim gün sayısı da 5975 güne kadar çıkartıldı. Emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına çıkartıldı, sadece yaşı yükseltmekle de yetinilmedi birde emekli maaşlarında Aylık Bağlama Oranları değiştirildi ABO ortalama %60’lardan %40’lara kadar düşürüldü. Yani 08.09.1999 tarihinde 4447 sayılı yasayla emeklilikte kademeli olarak yaşı yükselten dönemin koalisyon hükümeti olan ANAP, DSP ve MHP birde emekli olacakların ileride alacakları emekli maaşını da düşürelim dediler.”

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDU

“Dönemin Fazilet Partisi ‘‘Mezarda Emeklilik’’ deyimini ortaya atıp Anayasa Mahkemesine başvurdu. 2002 tarihinde Anayasa Mahkemesi 4447 sayılı yasayı onayladı ve kademeli emeklilik yani mezarda emeklilik sistemi başladı. 01.01.2012 tarihinde Ülkemizde Genel Sağlık Sigortası devreye girdi. Emeklilikte sigortalılık süresini ve prim gününü dolduranlar yaşı beklerken birde paralı sağlık sisteminden etkilendiler. Çalışmak için iş arayanlara ‘‘Sen yaşlısın seni çalıştıramayız’’ diyen iş piyasası ‘‘Yaşlıysam emekli olayım’’ diyen sigortalılara ‘‘sen geçsin hemen emekli olamazsın’’ diyen devlet mantığı arasında git gel yaşamak zorunda kalan Emeklilikte Yaşa Takılanlar bir de sağlık hizmetlerinden yararlanmak için zorunlu Genel Sağlık Sigortasına prim ödemek zorunda kaldılar. Emeklilikte yaşa takılanlara Sosyal Güvenliğinin başında olan Sosyal Güvenlik Bakanı dahi ‘’Haklısınız’’ çünkü ‘‘Dere geçerken at değiştirilmez’’ demiştir. Ayrıca ‘‘Oyun oynanırken kural değiştirilmiştir’’demişti. Fakat her yönden ekonomik olarak geliştiğimizi söyleyenler bu konu gündeme geldiğinde ekonominin Emeklilikte Yaşa takılanların emekli olmasını kaldıramayacak durumda olduğunu söylemişlerdir.
Son olarak Cumhurbaşkanı Emeklilikte Yaşa Takılanlara ‘’Bunlar yeni türedi’’ dedi. Ancak haklı bir mücadelenin içinde olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar türemedi, 19 yıl önce bir yasal düzenleme sonucu mağduriyet yaşanan kesim olarak haklarını yüksek sesle dile getiren bu ülkenin çalışanı ve emekçilerdir.

Kısacası Emeklilikte Yaşa Yakılanların haklı olduğunu herkes kabul ediyor. Bu durumda olanların mağdur olduklarını ifade ediyorlar buna karşı hiç kimse yapması gerekeni yapmıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar haklı olarak kendilerine yapılan haksızlığın ortadan kaldırılmasını ve hakkı olan emekliliğin kendilerine verilmesini istiyorlar.”