İstanbul düzenlenen 'Perakendede Kadının Gücü' programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Dünyanın ilk on büyük ekonomisinden biri olmak yolunda milli bir hedefimiz var. Türkiye, bu enerjiyi bir daha kolay kolay yakalayamaz. Kadınlarımızın yolunu açan, teşvikler veren bir devlet irademiz var. Kadınların yönetim kademelerinde daha çok yer alabileceği zemin var. Bunu çok iyi değerlendirelim" dedi.

Emine Erdoğan, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Perakendede Kadının Gücü' programının açılışına katıldı. Endüstride kadınların yarattığı değer ve farklara dikkat çekmeyi hedefleyen programa Erdoğan'ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Programın açılışında konuşan Erdoğan, dünyanın geleceğine yön verecek temel dinamiklerden birinin kadınların toplumsal hayata ve iş yaşamına katılımı olduğunu bu nedenle kadınların çalışma hayatında mağdur edilmeyeceği şartların tesisinin de son derece önemli olduğunu söyledi.

"KADININ VARLIĞI HER ALANDA ARTTI"


Devletin kadınların toplumsal hayata dahil edilmesi konusunda son 15 yıldır olağanca gücüyle çalıştığını aktaran Erdoğan, bunun eğitimden siyasete kadar kadın varlığının her alanda artığının net şekilde görüldüğünü ifade etti. Erdoğan, "Son yıllarda kadınların haklarını gözeten pek çok hukuki düzenleme yapıldı. Aksini düşünmekte zorlandığımız eşit işe eşit ücret ilkesi getirildi. Hükümetimiz kadınların siyasete katılımını her zaman teşvik etmektedir. 2002'de yüzde 4,5 olan kadın siyasetçi oranı yüzde 15'e çıktı. Eğitim alanında kız çocuklarımızı önceleyen kampanyalarımızla temel eğitim ve öğretimde kız öğrenci oranı erkeklerle eşit seviyeye geldi. Çok şükür ki binlerce kızımızı çocuk yaşlarda evlilikten, tarım işçisi olmaktan kurtardık. Kamu kurumlarında kadın çalışan oranı yüzde 37'lerdedir şu anda. Kadın istihdam oranı yüzde 20'lerden yüzde 30'lara çıkmıştır. Bu güzel gelişmeler elbette yeterli değildir. Aslolan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz içinde kadınlarımızı kalkınmanın sadece destekçisi değil, öznesi haline getirmektir" dedi.

Emine Erdoğan, "İşte tam bu noktada özgüveni yüksek kadınlarımızın kenetlenmesine ihtiyaç vardır. Şu an yüzde 33,7 olan iş gücüne katılım oranını hep birlikte 2023'te yüzde 41'e çıkaracağız. Binlerce kişiye istihdam alanı açan yüksek bir ekonomik değeri temsil eden BMD gibi kuruluşların çabalarıyla bu hedeflere daha kolay ulaşacağımızı umuyorum" diye konuştu.

"İŞ VE AİLE YAŞAMI ARASINDAKİ DENGE KORUNARAK KADIN GÜÇLENDİRİLMELİ"


Emine Erdoğan, iş ve aile yaşamı arasındaki dengeyi koruyarak kadının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Söz gelimi, çocuk sahibi olmanın iş hayatından uzaklaşmak için bir sebep olmasına ortadan kaldıracak şartları oluşturmalıyız" dedi. Bu konuda iktidarın attığı adımlardan bahseden Erdoğan, çocuk sahibi kadınlara esnek çalışma hakkı ve kreş gibi imkanların daha da artırıldığını hatırlattı.

"YÜZDE 7,8 OLAN KADIN İŞVEREN ORANINI ARTIRMAK İÇİN ÇOK YÖNLÜ ÇABALAR GEREKİYOR"


"Kadını sadece istihdam edilen değil işveren olarak da görmek hepimizin arzusudur" diyen Emine Erdoğan, "Ülkemizde yüzde 7,8 olan kadın işveren oranını artırmak için çok yönlü çabalar gerekiyor. İnanıyorum ki rol modeller ve başarı hikayeleri girişimcilik potansiyeline sahip kadınlarımızı da cesaretlendirecektir. Ülkemiz kadınlarımızı bir çok sektörde ön plana çıkaracak, dünyada lider yapacak kaynağa da sahiptir. Köklü tarihimiz, doğal kaynaklarımız, genç nüfusumuz her biri önemli bir rekabet değeridir. Kendisi zaten bir marka olan İstanbul, bir markalar şehri neden olmasın. İlmek ilmek ördüğünüz başarıları yurt dışında daha iyi tanıtmalısınız. Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş değerleri estetik dokunuşlarla dünya pazarlarına taşınmalıdır" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, BU ENERJİYİ BİR DAHA KOLAY KOLAY YAKALAYAMAZ"


Erdoğan şunları söyledi: "Yurt dışına gittiğimde yerel değerlerin nasıl büyük markalara dönüştürüldüğünü görüyor ve ülkem adına bazen üzülüyorum. Bunca potansiyelimizi açığa çıkarmakta, onları rafine biçimde sunmakta ve tanıtmakta ne yazık ki eksikliklerimiz var. Sizlerden rica ediyorum; bu açıkları kapatmak için kendiniz gibi girişimci, cesur, özgüvenli gençler yetiştirin. Becerilerinizi gençlere aktarın. Kadın doğurgandır. İnanıyorum ki cesaretiniz, özgüveniniz de yeni başarı hikayeleri doğuracak, sayılarınız daha da artacaktır. Dünyanın ilk on büyük ekonomisinden biri olmak yolunda milli bir hedefimiz var. Türkiye, bu enerjiyi bir daha kolay kolay yakalayamaz. Kadınlarımızın yolunu açan, teşvikler veren bir devlet irademiz var. Kadınların yönetim kademelerinde daha çok yer alabileceği zemin var. Bunu çok iyi değerlendirelim."

"AYDINLIK BİR TÜRKİYE, SADECE BİZİM DEĞİL BÖLGEMİZİN, YER KÜRENİN DE UMUDUDUR"


Emine Erdoğan, toplumsal önyargıları kırarak, kadınları ikinci plana atan yaklaşımlarla çarpışarak bugünlere geldiklerini dile getirdi. Erdoğan, "Aydınlık bir Türkiye, sadece bizim değil bölgemizin, yer kürenin de umududur. Kimyasal silahlarla yok edilen çocuklar, Afrika'da analarının kurumuş göğsünden süt emen çocuklar için daha çok enerjiye ihtiyacımız var. Dünyada milli gelire oranla en çok insani yardım yapan; dünyanın en cömert ülkesiyiz. Bu ülkenin yüce ruhlu insanları için güçlü ekonomi, sadece kişisel hazların tatmini için değil insanların yaralarını sarmak için de gerekli. Kadın duyarlılığının her alanda vicdanı, estetiği, zarafeti kanatlandıracak bir değer olduğuna inanıyorum. Kadın zekasının dünyayı fethedeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

DHA