İYİ Parti Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Ülkemizden resmi yollarla parasını yurt dışına götürerek hesap açtırdığı saptanan iş adamı sayısı kaçtır?' ve ‘Yurt dışında taşınmaz edinen Türk vatandaşı sayısı kaçtır, ilk beş ülke hangileridir?’ sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, “Ülkemizde yerleşik kişilerin yurtdışındaki yatırımlarına ilişkin veriler Ekonomi Bakanlığı tarafından derlenmektedir. Bu kapsamda, 2017 anketine ilişkin verilere göre, “İlk Yatırım Ülkesindeki Toplam Yatırım Sayısı ise 1948" olarak tespit edilmiştir” diye yanıt verdi.

Yurtdışında çoğunluğu Batı Avrupa ülkelerinde olmak üzere 6 milyona yakın vatandaşımızın yaşadığını belirten Çavuşoğlu, “Vatandaşlarımızın, ekonomik ve sosyal gelir düzeylerindeki artışa paralel olarak, yurtdışında artan oranda taşınmaz mal edindikleri bilinmektedir. Diğer taraftan, mevzuatımız açısından, vatandaşlarımızın yurtdışında satın aldıkları taşınmaz mallar konusunda Dış Temsilciliklerimize bildirimde bulunma yükümlülüğü bulunmamaktadır” dedi.

2 MİLYAR 800 MİLYON DOLARLIK YATIRIM


Çavuşoğlu, “Yurtiçinde yerleşik kişilerin yurtdışındaki doğrudan yatırımlarının miktarı 2017 yılı Ocak-Kasım ayı itibariyle Merkez Bankası verilerine göre 2.840 Milyon ABD Doları'dır” derken, en fazla yatırım yapılan beş ülkenin ise sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İngiltere, Azerbaycan ve Almanya olduğunu söyledi.

İLK BEŞ ÜLKE:


ABD: 741 Milyon ABD Doları,

Hollanda: 700 Milyon ABD Doları,

İngiltere: 286 Milyon ABD Doları

Azerbaycan: 256 Milyon ABD Doları

Almanya: 176 Milyon ABD Doları