Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı. Buna göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk kabinesinin Hazine ve Maliye Bakanı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak olurken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank oldu. Son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ruhsar Pekcan Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığına ise Albaraka Türk Katılım Bankası, BİM AŞ ve Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'de yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren Bekir Pakdemirli getirildi.

DÖVİZ KURLARI, İŞSİZLİK VE ENFLASYON...


Türkiye'de ekonomi son dönemde iyiye gitmiyor. Dolar ve euro iki ay öncesine kadar tarihi seviyelere tırmanmıştı. Kurlar hala çok yüksek. İşsizlik oranı da çift hanede bulunuyor; yüzde 10.1 ile 3 milyon kişinin üzerinde. Bunlara ek olarak yıllık enflasyon da 15.39 ile son 14 yılın zirvesinde. Vatandaşın cebindeki para her geçen gün değersizleşiyor, alım gücümüz düşüyor.

Türkiye tarımda da izlenen yanlış politikalar nedeniyle istenilen seviyede değil. Türkiye daha düne kadar, fiyatı 6-7 TL'yi bulan patates ve soğanı konuşuyordu. Bunun yanında Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinden kırmızı et ithal ediliyor. İthalata dayalı sistem üreticiyi olumsuz etkiliyor.

Hal böyle olunca gözlerde ekonomi yönetimine döndü. Yeni dönemde en çok mesaiyi ekonomi yönetiminde olan isimler harcayacak.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK


TÜRKSAT Yönetim Kurulu Üyesi olan Varank İngilizce biliyor. Evli ve iki çocuk babası. Mustafa Varank’ın ağabeyi İlhan Varank, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit oldu.

2018%2f7-temmuz%2fvarank

HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK


Yüksek lisansını New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business’ta tamamladı. Bankacılık ve Finans bölümünden “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı” tezi ile doktora derecesi aldı.

2018%2fgrafik%2f6-haziran%2fberat864

 

TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN


 

2005 yılında altyapı projelerine içmesuyu, sulama, petrol ve doğalgaz boruları, santrallere elektromekanik aksamı temin eden Karon Mühendislik ve Ticaret Ltd. Şti.'ne kurucu ortak olarak katıldı. Halen aynı şirketin Yönetici Müdürü konumunda.

2018%2f7-temmuz%2fruhsar

TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ


Gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik yaptı. Çeşitli şirketlerin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan bir firmada ve halka açık bir gıda firmasında Genel Müdürlük görevlerini üstlendi.

2018%2fgrafik%2f6-haziran%2fpakdemirli864