Ekonomistler Aralık'ta enflasyonun yine düşük gerçekleşmesini, yılı da YEP hedefine yakın ve TCMB tahmininin altında yüzde 21-22 civarında tamamlayacağını öngörüyor. Bu çerçevede bazı ekonomistler yıl sonu beklentilerini aşağı yönlü revize ederken, vergi indirimlerinin gelecek yıl devam etmemesi halinde 2019'da enflasyonun tekrar yükselişe geçmesi bekleniyor.

[old_news_related_template title="Enflasyon rakamları açıklandı!" desc="Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, kasım ayında yüzde 1,44 gerileyerek, yıllık bazda yüzde 21,62 oldu. Tüketici fiyatları, Haziran 2017'den beri ilk kez aylık bazda düşüş yaşamış oldu. Kasım ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 50,58 yükselişle kuru soğan oldu. Aynı dönemde benzin yüzde 5,56'lık oranla fiyatı en fazla azalış gösteren ürün oldu. Üretici fiyatlarında ise düşüş yüzde 2,53 oranında gerçekleşti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/enflasyon_16_9_1543824139.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-dakika-enflasyon-rakamlari-aciklandi-11-2773027/"]

DÖVİZ KURU ETKİLERİNİN HAFİFLEMESİ ETKİLİ OLDU


Kasım ayında enflasyonun %25,2’den %21,6’ya gerilediğini söyleyen GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Böylece piyasanın büyük ölçüde gerileme beklediği Kasım enflasyonunun aylık bazda %1,44’lük düşüş sağlayarak genel beklentilerden daha olumlu gerçekleştiğini görmekteyiz. Daha önceden döviz kuru ve enerji fiyatlarındaki artışa maruz kalan bileşenlerin bu dönemde düşüşte başı çektiklerini gözlemliyoruz. Döviz kuru etkilerinin hafiflemesinin yansımasını da %20,72 seviyesine gerileyen çekirdek enflasyon ile teyit edilmektedir." dedi.

3aralikdolargraf

ARALIK'TA BEKLENTİ DÜŞÜK


Kasım ayında gelen negatif enflasyondan sonra, Aralık ayına dair de önceki yılların enflasyon gerçekleşmeleri göz önünde bulundurulduğunda çok yüksek bir beklentinin söz konusu olmadığını söyleyen Enver Erkan, "Bu kapsamda Aralık 2017’de enflasyonun %0,69 geldiğini düşünecek olursak, düşük bir gerçekleşme yıllık enflasyonu daha alt bir banda, muhtemelen %21 veya biraz daha aşağısına götürebilir. Merkez Bankası’nın yılın son Enflasyon Raporu’nda yıl sonu tahmini %23,5’tu, hükümetin tahmini ise Yeni Ekonomi Programı’nda %20,8 olarak belirlenmişti. Bu durumda enflasyon yüksek ihtimalle Merkez Bankası tahminin altında ve YEP hedefine yakınsayan bir seviyede yıl sonunda gerçekleşecektir." açıklamasında bulundu.

[old_news_related_template title="Bakan Albayrak'tan enflasyon açıklaması" desc="Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyon rakamları sonrası açıklamalarda bulundu. Enflasyonda bir önceki aya göre yüzde 1.44 düşüş olduğunu söyleyen Albayrak, 'Bu tablo enflasyonda düşüşün güçlü bir şekilde başladığını ve bu düşüş eğiliminin süreceğini göstermektedir.' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/resim1_6729694_16_9_1543823346.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-dakika-bakan-albayraktan-enflasyon-aciklamasi-2-2773350/"]

2019 BAŞLARINDA YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDEBİLİR


2018 yılına dair olarak enflasyonda ilave geri çekilme öngörülse de, 2019 yılına ilişkin olarak yıl sonuna kadar geçerli olması beklenen indirim ve vergi teşvikleri gibi geçici faktörlerin etkisinin geçmesi ve birikimli maliyet unsurlarının gecikmeli etkisiyle enflasyonun oynak ve yüksek kalmaya devam etmesini beklediklerini belirten Erkan, "2019 başlarında geçeceğinden enflasyon muhtemelen ilk aylarda yüksek kalmaya devam edebilir. Mevcut enflasyonist baskıları artıran faktör etkilerinin 2019’un ikinci yarısından itibaren mevcut yavaşlama göstermesini bekleriz." ifadelerini kullandı.

"AŞAĞI TRENDİN BAŞLADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"


Garanti Bankası Yardımcı Baş Ekonomisti Seda Güler Mert, Kasım'da vergi indirimleri ve kampanyaların katkısının beklentilerinden daha yüksek olduğunu, Aralık'ta da sıfıra yakın bir gerçekleşme beklediklerini söyleyerek, "Bu yıl sonu için yüzde 23.5 tahminimiz vardı ancak hükümetin yeni programdaki hedefine yakın bir gerçekleşme ile yüzde 21'e yakın bitirebiliriz. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisini Yİ-ÜFE üzerinde de görüyoruz. Artık tepeyi gördüğümüzü ve kur ile petroldeki kazanımlarla aşağı trendin başladığını düşünüyoruz bu da kademeli olarak TÜFE'yi destekleyecektir" dedi.

2019 İLK ÇEYREKTE YUKARI YÖNLÜ RİSKLER


Enflasyonda 2019'un ilk çeyreğinde yukarı yönlü riskler olduğunu söyleyen Mert, "Yapılan indirimlerin devam etmemesi ve kampanyaların bitmesinin getirdiği etkiler ve bir de baz etkisi var. Bu yılın ilk çeyreğindeki olumlu etkinin tersini göreceğiz, 2 3 puanlık yukarı etki olabilir. Dolayısıyla 2019 ilk çeyrekte yüzde 22'leri geçtiğimiz bir patikayı görebiliriz. Haziran'a  kadar yatay bir enflasyon görünümü sonrasında ise baz etkileri ve ekonomide daralmanın gecikmeli etkileri ile daha düşük bir oranda yılı bitirmeyi bekliyoruz. Gelecek yılı da yüzde 15'e yakın bitirme ihtimalimiz arttı" dedi.

2018 SONU AŞAĞI YÖNLÜ GÜNCELLENİYOR, 2019 BEKLENTİSİ AYNI


İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da vergi indirimlerinin ilk etkisi sona erdiği için Aralık'ta enflasyonun sınırlı da olsa tekrar artıya geçmesini beklediğini söyleyerek, "Ancak bugünkü veri ardından yüzde 25 olan yıl sonu enflasyon beklentimizi yüzde 21.5'e çekiyoruz. Gelecek yıl sonuna ait yüzde 16'lık enflasyon beklentimizde ise bir değişiklik yok"
dedi.

REUTERS-sozcu.com.tr