Tatili daha uyguna getirmek isteyen vatandaşlar daha önce erken rezervasyona koşuyordu. Ancak artan döviz kurlarından kaynaklı bu yıl erken rezervasyonlarda yüzde 50 oranında zamlandı. Tatil Sepeti erken rezervasyon ve turizm sektör değerlendirmesinde sozcu.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Tatilsepeti'nin Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, "Erken rezervasyon fiyatları bu yıl arttı. Ancak 2019 yılı sezonuna göre daha ucuz örneğin geçen yıl 100 liraya kiraladığı bir odayı bu yıl erken rezervasyonla 150 liraya kiralayabilecek ancak bu odanın sezondaki fiyatı ise 250 liralara kadar çıkabilir." dedi.

DUBLE DURUM SÖZ KONUSU


Tatil rezervasyonlarındaki taksit imkanlarının 9'dan 6'ya düşürülmesinin sektörü etkilediğini belirten Küçükyılmaz, "Rezervasyon sayılarında henüz bir azalma olmadı. Ancak vatandaşlar geçen yıl 9 taskitle tatil alabilirken şimdi bu süre kısaldı. Bunun bir etkisi olabilir. Hem taksit sayısı azalıyor hem fiyat artıyor. Duble bir durum söz konusu." dedi.

2 BİN TL CİVARINDA TASARRUF


Tatil Sepeti, Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının 2018’in 9 ayında 36 milyona ulaştığını, bu yıl otellerdeki doluluk oranının ise arttığını bildirdi. Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, buna bağlı olarak erken rezervasyon döneminin Mart ayında sona erebileceğini söyledi. Yerli turistlerin bu duruma bağlı olarak sıkıntı yaşamamaları için bir an önce erken rezervasyon yaptırmalarını öneren Küçükyılmaz, 4 kişilik bir ailenin erken rezervasyon ile 1.500-2.000 TL civarında tasarruf edebileceğini hatırlattı.

ERKEN REZERVASYON TALEBİNDE YÜZDE 40 ARTIŞ


Küçükyılmaz, sezon yaklaştıkça indirimli oda bulmanın zorlaştığını ve indirim oranlarının her yeni erken rezervasyon döneminde %5 düştüğünü ifade etti. Tatil Sepeti olarak önceki yıllardan farklı olarak bu sene erken rezervasyon kampanyasında %40 civarında talep artışı beklediklerini de söyleyen Küçükyılmaz, artan fiyatlardan etkilenmek istemeyen tatilcilerin erken rezervasyona ilgisinin daha fazla olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

KÜLTÜR TURLARI YERLİ TURİSTİN GÖZDESİ


Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, 2018 ve 2019 yılı tatil trendlerine ilişkin de bilgiler verdi. Yerli turistler tarafından 2018 yılında özellikle kültür turlarının tercih edildiğini ifade eden Küçükyılmaz, bu trendin 2019 yılında da devam etmesini beklediklerini söyledi. Küçükyılmaz, “Bu turlar kapsamında özellikle Kars-Çıldır, Urfa, Mardin, Gaziantep, Batum gezisini de kapsayan Doğu Karadeniz turu, Assos, Ayvalık ve Pamukkale turları son derece popüler. Yurtiçi otel tatil destinasyonlarında ise Kıbrıs özellikle ön plana çıkıyor. Kıbrıs’ı takiben Alanya, Kemer, Side, Kuşadası, Çeşme ve Bodrum yine en çok tercih edilen tatil bölgelerinin başında geliyor” dedi.