Merkez Bankası'nın (TCMB) Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizi olan ve 1 Haziran'da mevcut fonlama faizi olan yüzde 16.50'ye eşitlenen bir hafta vadeli repo faizini 50-100 baz puan artırması bekleniyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 4.5657/4.5684'ten Euro/TL ise 5.4053/5.4083'ten işlem görüyor." image="" day="7" month="HAZ" hour="12" minute="10" width="" height=""]

Ekonomistler Mayıs ayında enflasyonda bozulmanın devam etmesi ve gelecek aylarda da yükselecek olmasının yanı sıra, Londra'da yabancı yatırımcılar ile yapılan görüşmelerde enflasyonda yükselişin sürmesi halinde daha fazla sıkılaştırma yapılacağı sinyali verilmesi nedeniyle bu toplantıda faiz artışı yapılacağını öngörüyor.

Reuters'ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre 11 katılımcı faiz artışı beklerken; beş katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı 75 baz puan, beş katılımcı ise 100 baz puan artış öngörüyor. Öte yandan beş katılımcı ise haftalık repo faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

KURUMLARIN FAİZ BEKLENTİLERİ

faizz
 GCM Gayrimenkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan: 

Bugün piyasalar PPK’yı bekliyor. TCMB’nin bugün açtığı 1.5 milyar USD’lik 1 hafta vadeli TL karşılığı döviz depo ihalesine sadece 150 milyon USD teklif geldi. Piyasa faiz artışı bekliyor. Döviz depo ihalelerine düşük teklif gelmesi PPK yaklaşırken TL maliyetlerinin artacağı beklentisini yansıtıyor. Bankalar TCMB'ye döviz depoda USD karşılığında TL verdiği için, faiz artışı gerçekleştirildikten sonra yani TL faizi artırıldıktan sonra vermeyi tercih edeceklerdir. Faiz artışından sonra döviz depolara olan talep de artar.

TCMB depo ihalesine gelen teklif ve ihale tutarı dikkate alınınca piyasanın Merkez'den faiz artırımı beklediği senaryosu güçleniyor. Enflasyon beklentileri dikkate alındığında 100 bps’lik artış olası olabilir. İhale sonrası kur ve borsa tepki verdi.

[custom_content title="FAİZ ARTIRIMI NEDİR?" desc="Merkez Bankaları ülkelerin para politikalarını belirler. Hem ne kadar para basılacağına karar verir hem de bankalara verilen borç paraların faizlerini belirlerler.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde faiz silahı ısınan ekonomiyi soğutmak için kullanılır. Faizler yukarı çıkınca ekonomik aktivite yavaşlar dolayısıyla enflasyonun gerilemesi beklenir. Yüksek faizler büyüme politikalarını da olumsuz etkiler."]