Para piyasalarında yaşanan şokun yıkıcı etkilerini sınırlamak için Merkez Bankası (MB) ve BDDK başta olmak üzere bir çok kurum bir dizi önlem aldı. Piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla hem döviz hem de Türk Lirası likiditesini artırıcı önlemler alan Merkez Bankası, aynı zamanda haftalık repo ihalesi açmadı. Böylece, MB  bankaları faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 19.25 faize yönlendirdi.

[img_right_template title="İKİ KRİTİK HAMLE" desc="Merkez Bankası, finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkanlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likiditeni sağlanacağını duyurdu. MB, bankaların Türk Lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitlerini 7.2 milyar Euro’dan 20 milyar Euro’ya yükseltti. MB ayrıca, fonlama ihtiyacının yüksek olduğu günlerde vadeleri 6-10 gün arasında değişmek üzere farklı vadelerde birden fazla repo ihalesi açabileceğini duyurdu. MB likiditeye erişimi rahatlatan bu adımlarının arkasından ikinci bir adım daha atarak TL ve döviz cinsi zorunlu karşılıklarda indirimlere gitti. TCMB bu değişiklikle yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar dolar ve 3 milyar dolar karşılığı altın cinsinden likidite sağlanmış olacağını açıkladı. Banka ayrıca bir iki ve üç yıla kadar vadeli yabancı para için de zorunlu karşılık oranlarını 400 baz puan indirdi. Böylece zorunlu karşılıklarda yabancı para yükümlülüklerde 1 yıla kadar vadede yüzde 24’ten yüzde 20’ye, 2 yıla kadar vadede yüzde 19’dan yüzde 15’e 3 yıla kadar vadede yüzde 14’ten yüzde 10’a indirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/cetinkaya2.jpg" width="359" height="531"]


cetinkaya_16_9_1533886717-880x495_16_9_1534221083

SWAP’A FREN ETKİLİ


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önceki gece bankaların yurt dışıyla yaptıkları TL-döviz swap işlemlerini sınırlaması döviz piyasaları üzerinde etkili oldu. BDDK,bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri işlemleri bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 50’sini geçemeyecek şekilde sınırlamış, söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacağını duyurmuştu. Merkez Bankası’nın eski bir çalışanı olan ekonomist Uğur Gürses Twitter hesabından yaptığı değerlemesinde, “Merkez Bankası’nın likidite önlemleri fazlasıyla esnek ve yerinde. Hem döviz hem de TL likiditesi sağlıyor. Geçici de olsa fiili küçük bir faiz artışı da içeriyor. Siyasi krizde zaman kazandırıcı bir adım” değerlendirmesi yaptı.