Fakıbaba TRT Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamada, "İthalatı durdurmaları bizim için hiç bir anlam ifade etmiyor. Bizim gibi büyük bir ülke, İsrail gibi küçük bir ülkeye ihracat yapsak ne olur yapmasa ne olur. Bizim ihracat miktarımız 17 milyar dolar. İsrail'e ihraç ettiğimiz toplam mal miktarı 270 milyon dolar. Yüzde 1 civarında ki bu bizi hiç rahatsız etmez.. Bu çok önemli bir olay değil" dedi.

Fakıbaba İsrail'e genel olarak domates, tütün, tütün ürünleri, şeker mamulleri ve bisküvi ürünlerinin ihraç edildiğini belirtti.

ABD'nin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve bu adımı protesto eden Filistinlilere İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesinde 60'dan fazla kişi hayatını kaybetti.

Türkiye ve birçok ülke yaşanan olaylara karşı tepki gösterirken İsrail basında yer alan haberlerde İsrail'in Türkiye'den tarım ürünleri ihracatını durdurduğu belirtilmişti.

Fakıbaba ayrıca Sudan'da 200,000 dönüm alanda soya ve pamuk üretimine başlandığını ifade ederek bu iki kalemin ithalatına üç milyar dolar ödendiğini ifade etti, ancak ayrıntı vermedi.

REUTERS