Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 25 Türk bankasının negatif izlemeye alındığını duyurdu.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, 25 Türk bankasının negatif izleme sürecine alındığı (RWN), bu kararda, son dönemdeki piyasa oynaklığının sonrasında bankaların performansının, varlık kalitesinin, sermayelendirilmesinin, likiditesinin ve finansman profillerinin risklerine ilişkin yansımasının etkili olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Ekonomik ve mali piyasa şartları daha da kötüye gitmezse, pek çok durum için not indirimlerinin sadece bir basamak olarak kısıtlanması olası. Negatif izlemeyi 6 ay içerisinde sonuçlandırmayı bekliyoruz." ifadeleri yer aldı.

Türk bankalarının yüksek riske sahip bir ortamda faaliyet göstermelerine rağmen büyük oranda tatmin edici finansal ölçütleri içerdiği vurgulanan açıklamada, Türk bankacılık sisteminde takipteki kredilerin oranının ılımlı seviyede bulunduğu, bankaların karlılıklarının güçlü, sermayelendirmesinin makul ve likidite tamponlarının kabul edilebilir seviyede olduğunun altı çizildi.

"MEVCUT DURUMUN KREDİ NOTU ÜZERİNDE RİSK OLUŞTURDUĞUNU BELİRTMİŞTİ"


GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan konu hakkında açıklamalarda bulundu. Fitch'in son dönemde Türkiye ile ilgili ardı arkasına olumsuz raporlar yayınladığını söyleyen Enver Erkan, "22, 25 ve 31 Mayıs’ta gelen raporların ilk ikisinde para poltikası, TCMB kredibilitesi ve TRY’deki değer kaybının üzerine eleştirilerde bulunan Fitch, mevcut durumun kredi notu üzerinde risk oluşturduğunu belirtmişti. 31 Mayıs’ta ise belediyelerin FX borçları açısından risk oluştuğu eleştirisi yapmıştı." açıklamasında bulundu.

"ÜLKE NOTUNA İLİŞKİN BİR AÇIKLAMA BULUNMUYOR"


Ülke notuna ilişkin bir açıklama bulunmadığını sözlerine ekleyen Enver Erkan, "Kredi derecelendirme kuruluşları genelde önce ülke notunu, sonra bankaların notunu, sonra belediyelerin notunu değiştirir. Bu haber, ülke notunun da düşebileceğinin habercisi olabilir mi? Bekleyip göreceğiz... Bizim için genel geçer olan ülke notunun tavan olması, artı not düşerse bankaların finansman kalitesinde bozulma olabilir, buna bağlı olarak da borçlanma maliyetlerinde bir miktar yükseliş görebiliriz." ifadelerini kullandı.

AA-sozcu.com.tr