Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil  NTV canlı yayınında ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu. Normalleşme sürecinin başladığını düşündüğünü belirten Erbil, Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında ise, "Faizle ilgili bir şey olmalı. Bir mali disiplin yanında para politikasında sıkılaştırma bu işin merhemidir" ifadelerini kullandı. İşte Ali Fuat Erbil'in açıklamalarından satır başları:

"ÖNEMLİ OLAN TEK SESLİLİK"


Döviz talebi anlamında çok münferit nakit banknot talebi dışında dün anormal bir gün değildi. İnşallah daha sakin olacak. Burada önemli olan alınan tedbirler tek seslilik ve hepimizin aynı noktaya bakması.

Tedbirler çok yerinde bu yangın bitti diyemem. Bir takım anormal hareketler oluyorsa akılla açıklamakta zorlanıyorsak bunun devamı olabilir.

Burada gerek tebdirler gerek icra anlamında elimizde araçların ziyadesiyle olduğunu düşünüyorum.

Bir oynalıktaki acil yapılması gereken önlemler hazırdır. Planları hazırdır. Bunun haricinde planlar hazırdır.

Bugün itibariyle şunu yapmalıyız diye yanlış yönlendirmeyeyim kimseyi. Bir bakacağız. Sakin olmakta fayda var.

14agutossozkarti1

"BİR NUMARA MEMLEKETİMİZİN ÇIKARIDIR"


Bir ayda mudi yeni faiz oranlarını istiyor. Bizim kredilerimiz uzun vadeli hemen değiştiremiyoruz. Artan faizden memnun değilim. Adnan Bey güzel benzetme yaptı kemoterapi. Allah kimsenin başına vermesin ama bu yapılabilir mi? Durum geliyor böyle şeyler oluyor. Biz resme bakacağız. Buradaki resim faiz seviyesi, enflasyon seviyesi.

Eminim ABD ve Türkiye görüşmelerinde ciddi bir aklıselim var. Tabii ki bir numara memleketimizin çıkarlarıdır.

Mevcut şartların bize etkilerini tahmin edebiliyorum. Bunların hepsini alt alta koyduğumuz zaman inanın şu andaki bizim fiyatlamalarımızla piyasa değerlerimizle bir rasyonel analiz yaptığım zaman bunu açıklayamıyorum.

Büyüme ile ilgili bir dengeleme programda bekliyoruz. Öteki önemlisi net faiz marjı. Ne kadar marj yapıyoruz?

Bu bizi acıtıyor. Bu daralacak mı? Tek sav faiz artırmak değil. Yeterli miktarda hazine ihraç ettiği enflasyona endeksli kağıtlar var. Bu kayıplarımızı koruyan net faiz marjımızı bozmayacak enstrümanlar. Pozitif anlamda etki yapacak. Marjda bir sıkıntı var mı hayır.

"HANE HALKI BORCUNDA BOZULMA OLABİLİR"


Bizim kredilerimiz hane halkına verilen kredilerdir. Hane halkı borcunda bozulma olabilir mi? Olabilir. İşsizlikte ufak artışlar olabilir. Bu yönetilebilir. Herkes enerji diyor. Enerji sektörüyle ilgili olan kredilerimizin yüzde 12’si enerji sektörüyle ilgili olanlar üç sene önceden oldu. En kötüsü bitti.

Moralimiz motivasyonumuz var. Bu anlamda biz rahatız, kimse rahatsız olmasın diye kafasına takmasın. Yaz bitiyor. Son günleri kaldı. Önümüzdeki günler bayram.

Banka bilançolarıyla ilgili aktif kalitesinde muhafazakar olmalıyız. Türk varlıkları bence bugün alan sayın bakanımız ilk toplantı yaptığımız zaman Türkiye hiçbir zaman bugünkü gibi ucuz olmayacak dedi.

14agutossozkarti2

"FAİZLE İLGİLİ BİR ŞEYLER OLMALI"


Öncelikle ne yapılmayacağı söyleyeyim. Türkiye’de kimsenin mevduatların el konmayacak, yabancı paralar sabit kurdan çevrilmeyecek, yurtdışına para çıkışına limit, kontrol getirilmeyecek.

Global dünyanın bir parçası olmak istemiyorsak bu tip tedbirlere başvurulabilir. Kimsenin aklında değil.

Türkiye’nin ekonomi tarihine bakın Türkiye’de hiçbir zaman borcunu ödememek iskonto istemez böyle bir kültürümüz yok bizim.

Faizle ilgili bir şey olmalı. Bir mali disiplin yanında para politikasında sıkılaştırma bu işin merhemidir. İhtiyaç vardır. Sakın bakanımız bunun genel hatlarını açıkladı. Kimse farklı bir şey söylemiyor. Bu işi yöneten tüm partilerin istediği, mali disiplinden uzaklaşacak mıyız hayır. Bunun dışında yapılacak şey yumuşak karnımızı kuvvetlendirmek üzere. Sayın Bakan söylüyor. Bundan sonra yapılacaklar için.

Bu resim de net, dengeleme süreci. Türkiye biraz daha az büyüyecek. Mali disiplinden para politikalarından ödün vermeden. Yeni ekonomik modelin en önemli özelliği yabancıların yönetişim şekli ile icra şekli.

İyi yönetilen organizasyonlarla Türkiye ekonomisi yönetilecek. Sayın bakanın yöntemi tek elden, bizim iş kollarımız var, herkesin hedefleri var buna göre performans belirliyoruz. Ona göre yönetiyoruz.

[old_news_related_template title="Patronlardan 5 istek" desc="TÜSİAD ve TOBB, Merkez Bankası ve hükümetten taleplerini 5 madde ile sıraladı. TÜSİAD'ın bir süredir yinelediği mesajlara TOBB'un da katılması dikkat çekti. İki kurum da faizler için daha sıkı bir para politikasına geçilmesi çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/5istek_16_9_1534230141.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/tusiad-ve-tobbdan-ortak-aciklama-2573467/"]

"NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"


Bu hız ve çeviklik kazandıracak. Kısa vadedeki pansumanlar kısa orta vadedeki dengeleme çalışmaları onun ötesindeki uzun vadedeki amacın tek olduğunu ben görüyorum.

Ben normalleşme sürecine girdiğimizi düşünüyorum. Anormal haberlerle volalite olabilir. Ümit Bey’in yorumlarına da katılıyorum. Türk varlıklarının değerleri bağırıyor al al al diye.

Yapılmaması gereken şu bu tip ortamlar yabancı para günlük volatiliteden bir şekilde fayda bekleyenlere Ayşe Teyzem’e de bunun yanında profesyonel olarak yaptığını da düşünenlere söylüyorum. İyi kötü FX işi için bu tip hareketlerden para kazanan görmedim. 50 milyon dolarları batıranları gördüm. Bu işte ben en iyisiyim diye dolaşanlar var. Biz bu işte risk almıyoruz.

[old_news_related_template title="Faize pencere açtı" desc="Döviz piyasalarındaki ataklara karşı bir dizi tedbir alan Merkez Bankası, yüzde 17.75 olan politika faizinden fonlama yapmadı. Merkez bankaları faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 19.25 faize yönlendirdi. Böylece piyasayı yüksek faizden fonladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/eeeeeeee_16_9_1534221273.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/faize-pencere-acti-2573246/"]

"FX'TEN UZAK DURUN"


Bankalar olarak daha fazla bilgiye sahip olmamıza rağmen biz bu işten uzak duruyorum. Borcu var mı? Geliri Türk lirası sakinlik sağ duyu ve doğru analiz. Enformasyonun zirve yaptığı dönemden geçiyoruz. Maalesef dezenformasyon ve yanlış bilgiler de havada uçuşuyor. Bunu yapanlar da bazen çok olmayacak durumlar görebiliyoruz.

Sakinlik sağduyu değiştirmeden onu görüyorum ben. Ne mutlu ki herkesin aksini beklediği haftada olmadı. FX’ten uzak durun şirketiniz vardır dolar borcunuz vardır.

En baba firmalarımız bu işten uzak duruyorlar. O komisyon sokağa atılacak. Arabamızı sigortalıyoruz aynı şey.

Biz banka olarak her noktada bunu yapıyoruz. Bu tip volalitelerden etkilenmiyoruz. Benim orta boy büyük boy şirketlere koruma enstrümanları daha fazla, ihracat ve turizm geliri varsa açık pozisyonu taşıyanlara korumayı öneriyorum.