Son günlerde ekonomide yaşanan olağanüstü gelişmeler sonrasında bankaların genel müdürleri canlı yayınlarda açıklamalarda bulundu. Kurlarda yaşanan dalgalanmaların spekülatif ataklar nedeniyle yaşandığını belirten müdürler, BDDK ve Merkez Bankası tarafından atılan adımların yerinde olduğu konusunda hemfikir.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali

"HİÇBİR TEORİYE UYMADIĞI GÖRÜŞÜNDEYİM"


İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, katıldığı bir televizyon programında, son günlerde yaşanan gelişmeler ile ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin şu anda zor günlerden geçtiğini belirterek, "Çok net, ciddi bir spekülatif atakla karşı karşıyayız. İktisat teorisinde bize şunu öğrettiler; iki ülkenin çapraz kurları, iki ülke arasındaki enflasyon farkından hesaplanır. Bu yönüyle bakıldığında ben hiçbir talebe, hiçbir teoriye uymadığı düşüncesindeyim." açıklamasında bulundu.

"SÖYLEM DEĞİL, EYLEM ZAMANI"


Geçen haftaki gelişmelere, üst üste yaşanan olaylara bakıldığında bunun normal piyasa dinamikleri içerisinde açıklanabilecek bir hadise olmadığı söyleyen Bali, "Bu, aynen ifade edildiği gibi ekonomik bir savaş. Biz böyle bir atağı öngörebilmeli ve buna göre de hep tedbirli olacak şekilde hareket etmeliyiz. Çok çabuk aksiyon göstermeliyiz. Şu anda artık söylem zamanı değil, eylem zamanı. Hatta piyasaların, bu tür kötü niyetli yaklaşanların dahi en iyi kullanabildikleri şey, yeterli eylemin, aksiyonun alınmamasıdır." ifadelerini kullandı.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil

"İŞİN MERHEMİ MALİ DİSİPLİNİN YANINDA PARA POLİTİKASINDA SIKILAŞTIRMA"


Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil de canlı yayında ekonomi gündemini değerlendirdi. Erbil açıklamasında kurda yaşanan oynaklığa karşı alınan tedbirlerin yerinde olduğunu belirterek 'ancak bu yangın bitti diyemem. Bir takım anormal hareketler oluyorsa, akılla açıklamakta zorlanıyorsak bunun devamı olabilir." ifadelerini kullandı. Erbil faizler hakkında ise, "Faizle ilgili bir şey olmalı. Bir mali disiplin yanında para politikasında sıkılaştırma bu işin merhemidir" açıklamasında bulundu.

Erbil, "Türkiye'de kimsenin mevduatların el konmayacak, yabancı paralar sabit kurdan çevrilmeyecek, yurt dışına para çıkışına limit, kontrol getirilmeyecek." ifadelerini kullandı.

thumbs_b_c_16a167f64913f1d1e6ba8105d4ac26d4 DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş

"KİMSE BİR BİRİYLE İTİŞİP KAKIŞMIYOR"


DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de, son günlerde piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada "BDDK, SPK, Hazine, Merkez Bankası bütün bankacılık sistemiyle birlikte doğru tavırları zamanında ve eş zamanlı olarak alabildi. ATM'lerimize olabildiğince efektif yükledik. Bugün itibarıyla bankacılık sisteminin kullanabileceği limit 50 milyar dolardır. Bir de 20 milyar dolar swap imkanı var. Toplamda 70 milyar dolar. Herkesin parası, mevduatı bankacılık sisteminde ve emniyette. 2001'den farklı olarak bankalar, kimse birbiriyle itişip kakışmıyor." açıklamasında bulundu.

"VATANDAŞ İSTERSE PARASI HAZIR"


Önemli olan şeyin halkın da bu itidalli tavrını sürdürmesi olduğunu vurgulayan Ateş, "Ben vallahi üzülüyorum. 'Aldı kasaya koydu, aldı yorganın altına koydu'... Bunlar ekonomiden çıkmasının yanı sıra o tasarruf sahibine de zarar veriyor, verecek. 'Benim orada bilmem kaç bin dolarım var, bunu alayım yastık altına koyayım veya kasama koyayım...' İnanın buna gerek yok. Böyle bir şey çok cüzi oldu. Böyle bir ataklar falan sayılmasın. Bütün efektifleri kasamıza doldurduk. Bunları taşımanın da bize maliyeti var ama zararı yok, vatandaş isterse masanın üzerinde parası hazır." dedi.