Genel Sağlık Sigortası; kapsamdaki kişilerin öncelikle sağlıklarının korunması amacıyla koruyucu sağlık hizmetlerinin, sağlık riskleri ile karşılaşmaları durumunda ise gerekli sağlık hizmetlerinin finansmanını sağlayan sigortadır.

KİMLER GSS KAPSAMINDA YER ALIYOR?

Herhangi bir kapsamda çalışmayan, sigortalı olmayan, bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne, baba, eş ve ya çocukları üzerinden sağlık güvencesi olmayan, SGK’dan emekli maaşı ya da gelir almayan herkes zorunlu olarak GSS kapsamında yer alıyor.

GSS’LİLERİN SAĞLIKTAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

GSS’lilerin sağlıktan yararlanma şartları şu şekildedir;

Geriye dönük bir yıl içerisinde toplam 30 gün GSS primi ödemiş olması,

Kendi nam ve hesabına çalışanlar için sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 30 gün şartının yanı sıra 60 günden fazla prim borcunun bulunmaması gerekir.

Kişiler, sigortalılıklarının bitiminden itibaren 10 gün süreyle sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar. Buna ek olarak, son 1 yılda geriye dönük 90 günlük sigortalılığı olanlar, sigortalı olma niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle, bakmakla yükümlü oldukları kişiler dâhil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

[old_news_related_template title="İsteğe bağlı sigorta emeklilik şartları nelerdir?" desc="Dışarıdan prim ödeyerek emekli olabilmek artık oldukça kolay. İsteyen herkes kendisine uygun sigorta kollarının herhangi birisinden emekli olabilmek için isteğe bağlı prim miktarını ödemesi gerekmektedir. Peki isteğe bağlı sigorta emeklilik şartları nelerdir? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/para-iha-5_16_9_1532581656.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/istege-bagli-sigorta-emeklilik-sartlari-nelerdir-oub1-2541215/"]
GENEL SAĞLIK SİGORTASI (GSS) NE KADAR?

Vatandaşlar GSS’nin 2018 yılında ne kadar olduğunu merak ediyor. Buna göre; evdeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar yani 676 TL gelirliler Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyerek sağlık hizmeti alabilecek.

Kişi başı gelir 676 lira ile 2029 lira arasında olanlar ise asgari ücretin 3’te 1’inin yüzde 12’si oranında yani 81 lira ödeyerek sağlıktan yararlanabilecek.

Geliri brüt asgari ücretle iki katı arasında olanların ise 243 lira GSS primi ödemesi gerekecek.

[old_news_related_template title="GSS gelir tespiti nasıl yapılır?" desc="Sigortalı olarak çalışmayanlar ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayan kişilerin gelir testi yaptırması gerekiyor. Peki gelir testi nasıl yapılıyor? Gelir tespiti başvurusu ve merak edilen her şey haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/06/iecrop/para-shutter-6_16_9_1529558529.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/gss-gelir-tespiti-nasil-yapilir-gelir-tespiti-basvurusu-oub1-2477369/"]

[old_news_related_template title="Genel Sağlık Sigortası nedir?" desc="Sosyal güvenceye sahip olamayan kişilerin sağlık hizmetinden yararlanabilmelerini sağlayan Genel Sağlık Sigortası birçok kişi tarafından merak edilmektedir. 'Genel Sağlık Sigortası nedir?' ve 'GSS başvurusu nasıl yapılır?' soruları sıklıkla gündeme gelmektedir. Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/gss_16_9_1539319556.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/genel-saglik-sigortasi-nedir-gss-basvurusu-nasil-yapilir-oub1-2676002/"]