CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, yaklaşan ramazan ayı öncesi çarşı-pazardaki fiyatları inceleyerek mutfağın karnesini çıkardı. Tekin’in geçen yılki fiyatlar ile bu yılki fiyatları kıyaslayarak ortaya koyduğu karneye göre, un, şeker, yağ, peynir, zeytin gibi temel tüketim maddelerinin fiyatında yüzde 30  ile yüzde 220 arasında artış oldu. En büyük artış ise yüzde 220 ile biberde gerçekleşti. SÖZCÜ’ye konuşan Gürsel Tekin, “Emekli, işçi, köylü yani her vatandaşın mutfağında kullandığı temel gıda fiyatlarındaki zamları karşılaştırdım. En basitinden yumurta bir yıl önce 55 kuruş iken şimdi 1 lira. Et fiyatlarını özellikle yazmadım. Bir köylü çocuğu tarımla, hayvancılıkla uğraşan bir ailenin çocuğu olarak söylüyorum; utandığımdan yazamadım” dedi.

RAMAZANDA NE YİYECEĞİZ?

Tekin, 2017’de 7.5 lira olan kuru fasulyenin şimdi 12 liraya, tereyağının 19 liradan 48 liraya fırladığını belirterek, şunları söyledi:

“Ramazanda ne tüketeceğiz biz? Havyar tüketecek değiliz. Bu fiyatlar pazar fiyatları. Bir de marketlere baktığınızda yangını göreceksiniz. Vatandaşın temel gıda fiyatlarında çekeceği sıkıntıları umut ederim ki bizler kadar bu ülkeyi yönetenler de hisseder, bu meseleye duyarlı olurlar. Yeni Türkiye diyorlar ya, utanmadan bir de bunu övünerek söylüyorlar. İşte yeni Türkiye bu tabloda. Vatandaş tane ile patates, soğan alıyor, karpuzu dilim ile alıyor. Tarihimizde karpuzu dilimle almak görülmemiştir. İşte bugünkü iktidarın yeni Türkiye’si budur.”

Hani fiyatları düşüreceklerdi?


Eskiden gazetecilerin sokağa inerek vatandaşın derdini dinlediğini de vurgulayan Tekin, “Şimdi kulaklarınızı tıkamışsınız, gözünüzü kapatmışsınız. Elinizi vicdanınıza koyun. Yarın bu tutumlarınızdan dolayı çocuklarınız, torunlarınız sizin soyadlarınızı reddeder” dedi. “Biz sizden iktidarı eleştirin istemiyoruz ama şu zamları görün” diyen Tekin, “Kendi ürettiğiyle yetinen 7 ülkeden biriydik. Şimdi bakın. Fiyatları düşüreceklerdi, ‘Herkes konuşur, AKP yapar’ diyorlardı” diye konuştu.

basliksiz-2

Fiyatı artmayan tek ürün mercimek


Gürsel Tekin’in paylaştığı temel gıda tablosunda fiyatı artmayan tek ürün mercimek. Bunun nedeni de ithalat. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son bir yılda mercimek ithalatı üretimi geçti. Nisan 2018 itibarıyla 24 bin 772 ton yeşil mercimek ithal edilirken üretim 20 bin tonda kaldı. Kırmızı mercimekte de ithalat üretimi geçmek üzere. Bir yılda 336 bin 30 ton ithalat, 345 bin ton üretim yapıldı.