Ernst and Young (EY) Türkiye’nin ilk olarak 2003’te düzenlediği ve 2014’te mola verdiği ‘EY Entrepreneur Of The Year - Türkiye Yılın Girişimcisi’ (EOY) yarışmasını bu yıl canlandırmaya karar verdi. Uluslararası denetim ve danışmanlık firmalarından EY, yarışma ile hem globalde hem de yerelde girişimcileri desteklemeyi amaçlıyor. Yarışmanın jürisinde ise Türkiye’nin önde gelen işinsanları yer alıyor. Başkanlığını FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’in yürüttüğü jüride Emine S. Kamışlı (Esas Holding), Erol Bilecik (TÜSİAD), Faik Açıkalın (bankacı), Mehmet Büyükekşi (TİM), Suzan Sabancı Dinçer (Akbank) ve Zeki Konukoğlu (Sanko Holding) yer alıyor. 2 Şubat’a kadar sürecek başvurularda, şu ana kadar, biri kadın olmak üzere 13 aday var. Bunlardan 6’sı finalist olarak jüri önüne çıkacak. İçlerinden seçilen ‘yılın girişimcisi’ ise Haziran 2018’de Monako’da düzenlenecek EOY gecesinde Türkiye’yi temsilen yarışacak.

PİLOT YETİŞTİRİYORUZ

EOY yarışması vesilesiyle iş dünyasının duayenlerinden Hüsnü Özyeğin’le sadece girişimciliği değil, güncel ekonomiyi de konuştuk:

Girişimcilik sizin açınızdan ne kadar değerli biliyoruz... EY Yılın Girişimcisi Ödülü’ne başından beri büyük destek verdiğinizi de...

Türk insanı dünyada çok başarılı pozisyonlarda fark yaratacak işler yapıyor. Pek çok bankanın, ödeme sistemlerinin yöneticileri dünyada gurur duyacağımız işler yapıyor. Türk insanı inanılmaz boyutta dünyaya açıldı. Eskiden sadece müteahhitlerdi, şimdi her sektörde varız. Uluslararası kruvaziyer limanlar, konteyner limanları, havalimanları, lojistik, yazılım, Avrupa’da açılmış Türk inşaat şirketleri var… Bunlar çok önemli örnekler. Bunları görmek lazım. Türk girişimciliği dünyanın her köşesine yayıldı. Mesela bugün Avrupa’da ve dünyanın pek çok yerinde havalimanlarının sadece inşaatını değil, işletmesini de alıyor Türkler. Ben de sivil havacılığa sürekli katkı yapıyorum. Özyeğin Üniversitesi’nde bölüm açtık, pilot yetiştiriyoruz. Bu bölümden mezun olan her pilot iş buldu, iş bulma oranı yüzde 100 yani.

Kısa vadede makro ekonomiyi nasıl görüyorsunuz?

Avrupa’da da büyüme başladı. Türkiye elbette bundan da istifade ediyor. Almanya’nın ekonomisinin büyümesi bizim o ülkeye yönelik ihracatımızı da artırır. Bütün bunlar ve gelişmekte olan ülkeler liginin heyecan verici adımları, hepsi Türkiye’ye yarar.

O BANKA YANLIŞ ANLAŞILDI

Türkiye’ye bugüne kadar 8 milyar dolar yabancı sermaye getiren bir seri girişimci olarak Londra merkezli bir de banka kurdunuz Ferit Şahenk ile birlikte, Dome Group.

Bence bizim kurduğumuz o yatırım bankası çok yanlış anlaşıldı. 50’şer milyon sermaye koyduk biz oraya. 4 yılda bankaya 100’er milyon dolar sermaye getirmeyi taahhüt ettik. İşin aslı budur…

Başvuruları 2 Şubat’a kadar devam edecek olan EY Yılın Girişimcisi yarışmacısı için bir de çağrınız var...

Yarışmada birinci olan şirketin finansmana ulaşımı kolaylaşır. Bankalar, ‘Kredi verelim’ diye ararlar. Halka açılmayı düşünen şirketler için bu yarışmadan daha iyi tanıtım olamaz.

AKIL SATARAK YILDA 300 KİŞİYİ İŞE ALIYOR

Türkiye Yılın Girişimcisi yarışması ile ilgili sorularımızı yanıtlayan EY Türkiye Başkanı Metin Canoğulları, bu yıl çok sayıda şirketin halka açılacağını belirterek, kurumsallaşma çalışmalarına dikkat çekti.

Şirketler büyüdükçe, raporlama bilinci gelişiyor; kredi yapılandırma ve vergilendirme konuları önem taşıyor.

EY’de bilanço tarihi 30 Haziran’dır. 30 Haziran 2017’de 1 yıl geriye dönük baktığınızda yüzde 24 büyüdük. 2017’nin ikinci yarısının trendi, bu yılki büyümemizin yüzde 37 olacağını gösteriyor. 2017’de kurlardaki aşırı dalga birçok şirketi tedirgin etti. Buna rağmen şirketlerin 2017 kârları iyi çıkıyor. Şirketler büyüdükçe bizim işlerimiz artıyor. Müşteri portföyündeki şirket sayımız 5 bine yakın. Akıl satarak yılda 250-300 kişiyi işe alabiliyoruz. Yıllık hizmet üretimimiz ‘1 milyon 250 bin saate’ ulaştı.

Neden ara verdiniz bu yarışmaya?

Yarışmalar zaman ve maliyet yükü getiriyor. Aday bulmakta zorlanıyoruz. Kimisi kaybetme korkusuyla, kimisi de şeffaflıktan kaçındığı için yarışmaya başvurmuyor.

Bu yıl başvuruları başladı. Adaylar ne tür firmalar?

Cirosu 100 milyon lira olup, hikayesinin çarpıcılığıyla dikkat çeken de var, 1 milyar lira ciro yapan da. Hedefimiz, ülkemize ‘dünya birinciliği’ getirebilecek şirketlerin öne çıkması.