ABD Başkanı Donald Trump’ın başta Çin olmak üzere pek çok ülkeye karşı başlattığı ek gümrük vergilerine bu ülkelerin de vergi artırımıyla cevap vermesi belirsizlikleri beraberinde getirdi. Gümrük duvarlarının yeniden örülmesinin dünya ekonomisini de yavaşlatacağı ifade edilmeye başlandı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı ‘2060 Dünya Ekonomi Senaryoları’ raporuna göre gümrük tarifelerinin uygulanması durumunda dünya ekonomisinin büyüme kaybı 2018-2060 döneminde yüzde 14.1 olacak. Bu dönemdeki en büyük kaybı ise yüzde 24 ile Hindistan yaşayacak. OECD’nin hesaplamalarına göre Hindistan’ı yüzde 19 ile Avustralya ve yüzde 15.3 ile Çin takip edecek. Yüksek gümrük tarifelerinden daha çok gelişmekte olan ülkelerin olumsuz etkilendiği gözlenirken, Avustralya’nın en büyük ticaret partnerinin Çin olması nedeniyle üst sıralarda yer aldığı belirtildi. OECD ülkeleri arasında ek gümrük tarifelerinden en az etkilenecek olan ülke Norveç olurken, onu Kolombiya takip etti. Türkiye yaşayacağı yüzde 3.3 kayıp ile en az etkilenecek ülkeler arasında yer aldı. Gümrük savaşlarını başlatan ABD’nin kaybının ise yüzde 5.8 olacağı hesaplandı.

gumruk

BRICS’İN KAYBI BÜYÜK

Ülke gruplarına bakıldığında ise en fazla kaybı BRICS ülkelerinin yaşadığı görüldü. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS’in 2060 yılına kadarki ekonomik büyüme kaybı yüzde 18’i bulacak. Raporda ayrıca OECD ülkelerinin yüzde 6 ortalama kayıp yaşayacağı kaydedildi.

1990 yılına kadar olan ikili dünya sisteminin örnek olarak gösterildiği OECD raporunda, o dönem uygulanan gümrük duvarlarının küresel ekonomiye katkı sağlamadığı hatırlatıldı.