gursel-tekin8 FOTOĞRAFLAR: FATMA VURGUN


Ramazan ayı öncesi pazarın nabzını tutan CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, acı tabloyu açıkladı. Tekin'in geçtiğimiz yılki fiyatlarla yaptığı kıyaslamaya göre; sebze ve meyvelerin yanı sıra; peynir, yağ, zeytin gibi temel ihtiyaç ürünlerine geçtiğimiz yıla göre büyük oranda zam geldi.

BİBER YÜZDE 220 ZAMLANDI


Tekin'in tablosuna göre en büyük fiyat artışı yüzde 220 ile biberde oldu. CHP'li Tekin "Vatandaş tane ile patates, soğan alıyor, karpuzu dilim ile alıyor. Tarihimizde karpuzu dilimle almak görülmemiştir. İşte bugünkü iktidarın yeni Türkiye'si budur” diye konuştu.

gursel-tekin6 FOTOĞRAFLAR: FATMA VURGUN


CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, yaklaşan Ramazan ayı öncesi çarşı pazardaki fiyatları inceledi ve mutfağın karnesini çıkardı. Tekin'in geçtiğimiz yılki fiyatlar ile bu yılki fiyatları kıyaslayarak ortaya koyduğu karneye göre; un, şeker, yağ, peynir, zeytin gibi temel tüketim maddelerinde yüzde 30 ile yüzde 220 arasında artış var.

"ET FİYATLARINI ÖZELLİKLE YAZMADIM, UTANDIM"


gursel-tekin7 FOTOĞRAFLAR: FATMA VURGUN


Sözcü'ye konuşan Gürsel Tekin, “Her vatandaşın, emeklinin, işçinin, köylünün herkesin mutfağında kullandığı temel gıda fiyatlarında yapılan zamları karşılaştırdım. En basit yumurta bir yıl önce elli beş kuruş iken şimdi 1 lira. Et fiyatlarını özellikle yazmadım. Utandım. Bir köylü çocuğu tarımla, hayvancılıkla uğraşan bir ailenin çocuğu olarak söylüyorum utandığımdan yazamadım. Et vatandaşların sofrasına o kadar uzak ki yazmamın da anlamı yok. 2017 yılında kuru fasulye 7 lira 50 kuruşmuş şimdi 12 lira. Tereyağı 19 liradan 48 liraya fırlamış. Ramazan da ne tüketeceğiz biz? Havyar tüketecek değiliz. Bu fiyatlar pazar fiyatları bir de marketlere baktığınız da yangını göreceksiniz. Vatandaşın temel gıda fiyatlarında çekeceği sıkıntıları umut ederim ki bizler kadar bu ülkeyi yönetenler de hisseder, bu meseleye duyarlı olurlar. Yeni Türkiye diyorlar ya utanmadan bir de bunu övünerek söylüyorlar. İşte yeni Türkiye bu tabloda. Vatandaş tane ile patates, soğan alıyor, karpuzu dilim ile alıyor. Tarihimizde karpuzu dilimle almak görülmemiştir. İşte bugünkü iktidarın yeni Türkiye'si budur” diye konuştu.

"MEDYAYA SESLENİYORUM, BU TUTUMLARINIZDAN DOLAYI ÇOCUKLARINIZ SOYADINIZI REDDEDER"


Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

gursel-tekin5 FOTOĞRAFLAR: FATMA VURGUN


"Medyaya sesleniyorum hep siz bizi eleştirecek değilsiniz, tarihin bütün dönemlerine bakın 35 yıldır siyasette olan bir kardeşiniz olarak söylüyorum.


Seçim dönemlerinde, gazeteciler sokağa iner vatandaşın derdini dinlerdi. Şimdi kulaklarınızı tıkamışsınız, gözünüzü kapatmışsınız. Elinizi vicdanınıza koyun. Yarın bu tutumlarınızdan dolayı çocuklarınız, torunlarınız sizin
soyadlarınızı reddeder. Biz sizden iktidarı eleştirin istemiyoruz ama gelin şu 2017 ve 2018 fiyat zamlarını görün. Kendi ürettikleriyle yetinebilen yedi ülkeden biri bizdik. Bizim unumuz, tuzumuz, şekerimiz vardı. Şeker üreten bir ülkede şeker fiyatına bakın. 2017'de 1 lira iken kilosunu şimdi 2 buçuk liradan alıyoruz. Şeker üreten ülkeye bakın. Fiyatları düşüreceklerdi, herkes konuşur AKP yapar diyorlardı, AKP palavra atar ancak."

İşte Tekin'in hazırladığı "Mutfakta yangın var" karnesi;

2017/2018 yılı kıyaslaması

Patates: 1,50 lira iken, 2,50 liraya
Soğan: 1,20 lira iken, 2 liraya
Fasülye: 2 lira iken, 6 liraya
Domates: 3.50 lira iken, 6 liraya
Biber: 2.50 lira iken, 8 liraya
Zeytin: 14 lira iken, 30 liraya
Peynir: 20 lira iken, 30 liraya
Pirinç: 4 lira iken, 8 buçuk liraya
Makarna: 3 lira iken, 5 liraya
Un: 1 lira iken, 1,60 liraya
Şeker: 1 lira iken, 2 buçuk liraya
Yağ: 20 lira iken, 25 liraya
Çay: 17 lira iken, 29 liraya
Nohut: 15 lira iken, 16 liraya
Tereyağ: 19 lira iken, 48 liraya
Kuru Fasülye: 7 buçuk lira iken, 12 liraya
Yumurta: 0,55 lira iken 1.10 liraya yükseldi.

Tekin'in karnesinde fiyatı düşen tek ürün ise geçtiğimiz yıl kilosu 10 liraya satılan ve bu yıl tezgahlarda 6 liraya satışa çıkarılan Mercimek oldu.