Esnafın zor durumda olduğunu kaydeden Oktay, ülke ekonomisine dair SÖZCÜ’ye özel açıklamalar yaptı. Yatırımcıların güven kaybı yaşadığı için Türkiye’den kaçtığını anlatan Oktay, bu şartlar altında kalıcı bir iyileşme olmayacağını söyledi. 2002 yılından sonra AKP’nin Türkiye açısından çok önemli bir fırsat aralığını heba ettiğini belirten Oktay, şunları söyledi:

“Paranın bol olduğu ve ucuza bulunabildiği dönemde buradan elde ettiğimiz kaynakla kurumsal altyapımızı tamamlayabilir, insanımıza yatırım yapabilir, Türkiye’yi katma değeri yüksek ürünler üreten bir ülke konumuna taşıyabilirdik. AKP bu kaynakları kendi politik ajandası çerçevesinde, kendi sermayesini kurmak ve bu sermaye ile kendi sistemini finanse etmek için kullandı. Neticede Türkiye israf ve yolsuzluk batağına saplandı. 2002 yılındaki yüzde 8.3’lük işsizlik oranını bile aşan yüzde 10 düzeyinde ve gittikçe kemikleşen işsizlik bu batağın sonuçlarından biridir. AKP’nin ekonomi anlayışı sürdükçe de işsizlik azalmayacak.”

HAYAT PAHALILIĞI DAHA DA ARTAR


Kaynakların daha akılcı ve verimli kullanılması gerektiğini vurgulayan Ekrem Oktay, şunları söyledi: “AKP bunu da yapabilecek durumda değil. Hukuk devleti, bağımsız yargı, işleyen bağımsız kurum ve kurullar olacak ki, kamu kaynakları keyfi kullanılmasın. Ekonominin ikinci şartı da güven.

Yerli ve yabancı yatırımcı ekonomi yönetimine güvenmediği için Türkiye’den kaçıyor. Bu şartlar altında döviz kuru ve faiz yükselmeye devam eder ve hayat pahalılığı da artar.”