ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten suçlu bulunan Atilla, davaya bakan Yargıç Richard Berman'ın dün açıkladığı karara göre 32 ay hapis cezası aldı. Atilla'nın hapiste kaldığı 14 aylık süre 32 aydan düşebilir ve Atilla iyi halden dolayı erken serbest bırakılabilir.

Nisan başında ABD'de savcılar Atilla için yaklaşık 20 yıl hapis cezası verilmesini istemişlerdi.

Analistler yükselişte hem beklenenden az gelen hapis cezasının hem de belirsizliğin ortadan kalkmasının etkili olduğunu belirtiyor.

Reuters'ın haberine göre; banka hisseleri yüzde 6.87 primli açılmasının ardından saat 1001'de yüzde 8.14 primle 8.50 liradan işlem görüyor,

'HAKAN ATTİLA DAVASI KURU ETKİLER'


Sözcü Gazetesi yazarı İktisatçı Ege Cansen, küçük yatırımcıyı uyarırken ABD’de devam eden ve Hakan Atilla davasından Halkbank’a ceza çıkması durumunun kur üzerinde etkili olabileceğini belirtti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında erken seçim için ağustos ayını işaret ettiğinde tarih 17 Nisan’dı. O gün serbest piyasada dolar alış 4.098 satış ise 4.1054, Euro ise 5.074 alış, 5.0838 satış seviyesindeydi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bir gün sonra erken seçimlerin 24 haziranda yapılacağını açıkladığında ise dolar ve euroda ciddi dalgalanmalar yaşadı ve 19 nisan sabahı ise dolar 4.03 seviyelerine geriledi. Dolar kuru son bir ayda yaklaşık yüzde 10 arttı. Piyasadaki ani dalgalanmalardan zararsız çıkmak ya da kar etmek isteyenlerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan
Sözcü yazarı İktisatçı Ege Cansen, “Bu tür panik durumlarında kendi çapında kazanç elde etmek isteyen küçük yatırımcı zarar eder. Dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu. Öte yandan kurlardaki değişimin
yönünü sorduğumuz Cansen, “Kurların ne yöne gideceğini söylemek zor. Bir sürü etken var” dedi.

HALKBANK CEZA ALIRSA NE OLUR?


Döviz kurlarındaki değişimin kısa vadede yönünün ne yönde olacağı hakkında tahmin yürütmenin zor olduğunu ifade eden Ege Cansen, ABD’de 32 ay hapis cezasına mahkum edilen eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasının da kurlar üzerinde etkili olabileceğini işaret etti. Cansen, “Hakan Atilla’ya kesilen cezadan ziyade Halkbank’a nasıl bir ceza verileceği kurlar üzerinde etkili olacak. Halkbank’a ceza kesilirse bunun ne kadar olacağı da önemli” diye konuştu. (BORA ERDİN)