Halkbank hisseleri yüzde 11 civarı primle işlem görürken; analistler, Halkbank yetkilisi Hakan Atilla davasında ABD ve Türkiye arasında bir uzlaşı ihtimalinin fiyatlandığını belirtiyor.

Darbe girişiminin ardından tutuklanan ve yargılanması İzmir'de tutuklu olarak devam eden ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine alındığı belirtildi.

"PİYASALAR UZLAŞI İHTİMALİNİ FİYATLIYOR"


Söz konusu gelişmenin, piyasalar tarafından ABD'de devam eden Halkbank davasında ABD ve Türkiye arasında bir uzlaşı ihtimalinin doğduğu şeklinde fiyatlandığını belirten A1 Capital Menkul Değerler Araştırma Direktörü Belgin Maviş, "ABD'deki Halkbank davası nedeniyle banka hisseleri özelinde bir baskı vardı. Bu haberin ardından piyasada, ABD ve Türkiye'nin uzlaşı içinde olabileceği konusunda bir beklenti oluştu" dedi ve ekledi:

"Piyasalar uzlaşı ihtimalini fiyatlıyor. Halkbank davası ile ilgili cezai yaptırımlar konusunda da tarafların uzlaşabileceği ihtimali fiyatlanıyor. Halkbank davasında ve ABD ile Türkiye arasında bu konudan kaynaklı yan alanlarda uzlaşı sağlanırsa, bunun borsadaki olumsuz etkisi de ortadan kalkar."

Konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulunan GCM Foreks Araştırma Uzmanı Enver Erkan da kararın ABD ile ilişkilerin normalleşmesi adına pozitif olabilecek gelişmelerin sinyali olabileceğini söyledi. Erkan şöyle devam etti:

"ABD ile yılbaşında yaşadığımız vize krizi, vize krizi sonrası normalleşme gibi; yine ABD ile aramızda ihtilaf oluşturan konulardan birisi olan Rahip Brunson davasında, ev hapsi kararı verilmesi ABD ile işlerin normalleşmesi adına pozitif olabilecek gelişmelerin sinyali olabilir. Bu kapsamda da genel olarak piyasamız iyi tepki vermekle beraber Halkbank konusunda da pozitiflik yarattı ve bir anlaşma olabileceği gibi pozitif bir algıyı öne çıkardı. Piyasa genelinde ve XBANK içinde de Halkbank'ın pozitif ayrışım gösterenlerden olduğunu söylemek mümkün."

YÜZDE 15'İN ÜZERİNDE YÜKSELDİ


Hisseleri yüzde 15'in üzerinde yükselen Halkbank saat 17.00'de yüzde 11.3 primle 7.070 liradan işlem görüyor. Bankacılık endeksi yüzde 5.8 yükselirken; BIST-100'deki yükseliş de yüzde 3'ü geçti.

Adının kullanılmasını istemeyen bir analist de hisselerdeki yükselişin Brunson'un ev hapsine aldındığı haberinin ardından geldiğini belirterek, "Böylece dünkü TCMB kararının etkisi de azalmış oldu" dedi ve bu kararın bankacılık hisseleri ve endeksi yukarı çektiğini söyledi.

TL %1 DEĞER KAZANDI, 10 YILLIK FAİZ 50 BP DÜŞÜŞTE


Brunson'ın ev hapsine alındığı haberi ardından TL dolar karşısında yüzde 1 civarı değer kazandı ve gelişmekte olan ülke para birimleri arasında bugün en çok değer kazanan para birimi oldu.

Karar öncesi 4.86 civarında işlem gören dolar/TL günün en düşül sviyesi olan 4.8307'ye kadar geriledikten sonra saat 1558'de 4.8371/4.8399 seviyesinde işlem gördü.

TL'deki hareketi yorumlayan bankacılar kararla birlikte ABD Türkiye ilişkilerinin daha iyi bir görünüme kavuşabileceğini bu nedenle piyasalarda bir iyimserlik görüldüğünü belirttiler. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Karar ABD ilişkileri açısından pozitif algılandı. TL pozitif" dedi.

Benzer bir trend tahvil/bono piyasasında da görüldü. Bankacıların verilerine göre gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri karar ardından 50 baz puanın da üzerinde bir düşüşle yüzde 17.50 civarına geriledi. 10 yıllık bileşik faiz dün TCMB kararı arıdndan yaklaşık 150 baz puan artışla tarihi rekor olan yüzde 18.50'yi aşmıştı.

sozcu.com.tr-REUTERS