Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacaklarını ve uygulamadan 218 bin çiftçinin faydalanacağını belirtildi.

Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanmasını sağlayan düzenlemeyi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ortak basın toplantısıyla tanıttı. Toplantı haber kanallarında canlı yayımlandı.

Çiftçilerin bu arazileri kiralayıp sonrasında da isterlerse bedeliyle satın alabildiklerini belirten Kurum, "Bu arazilerin büyüklüğüne baktığımızda yaklaşık 3.4 milyar metrekare araziyi ilgilendiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bunu 100 günlük eylem planımıza koymuştuk. Tarım arazilerinin çiftçilerimize doğrudan ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlıyoruz" dedi.

Kurum, kiralama yapılabilmesi için 31 Aralık 2017'den önce bu arazilerin üç yıl süreyle kullanılmış olması gerektiğini de söyleyerek, çiftçilerin kiranın yüzde 25'ini peşin, kalanını iki taksitle ödeyebileceğini ve başvurular için son tarihin 19 Kasım 2018 olduğunu bildirdi.

Gazetecilerin araziyi alan kişilerin bir süre sonra çiftçilik yapmak istemeyip araziyi başka şekilde kullanıp kullanamayacağına ilişkin sorusu üzerine Kurum şunları kaydetti:

"Tarım arazisinde bir imar planı değişikliği genel anlamda olmadığı sürece tarım arazisi olarak kullanmak zorunda. Burada bir imar değişikliğiyle apartman yapmak için değil bu düzenleme. Biz buradaki tarımı desteklemek adına bunu yapıyoruz, dolayısıyla tarım arazisi olarak kullanılacak."

 

[custom_content title="Ecrimisil ne demek?" desc="Ecrimisil; Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminatına deniyor."]
AA- REUTERS