Bitcoin'in kullanım alanının sürekli arttığını belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Almanya, Kanada gibi ülkelerde, bu teknolojilere yönelik bazı düzenlemeler getirilmiş olup, diğer ülkelerdeki gelişmeler takip edilmektedir. Bu teknolojilerin olası riskleri ve getirileri üzerinde de kurumlarımızca çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

[old_news_related_template title="Bitcoin nedir? Bitcoin almak riskli mi?" desc="Kripto paralara olan ilgi her geçen gün daha da artıyor. Kripto paralar içinde en bilineni değeri 14 bin doların üzerinde olan Bitcoin. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Bitcoin hakkında sozcu.com.tr'ye konuştu. Bitcoin'e yatırım yapmanın kişinin risk algısına bağlı olduğunu söyleyen Manukyan, kripto para birimlerinin bir çoğunun batabileceğini söyledi. İşte Manukyan'ın kripto paralar hakkında yaptığı önemli açıklamalar. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/5-24.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/bitcoin-nedir-bitcoin-almak-riskli-mi-2152157/"]

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM'ye verdiği önergede, “Bitcoin'in herhangi bir merkezi kuruma bağlı olmaması ve bağımsız bir kripto para olmasının, sorunlar üretebileceği düşünülmekte midir? İnternet ortamında dijital para olarak tanımlanan ve yaygınlaşan uygulamaya yönelik hükümet olarak değerlendirmeniz nedir? Yasal dayanağı olmayan ancak sanal bir varlık haline gelen duruma karşı düzenlemeler yapılacak mıdır?” sorularını yöneltti.

[old_news_related_template title="En tuhaf 8 kripto para" desc="Tüm dünyada ilgiyle takip edilen kripto para piyasasında yaklaşık 1400 tane coin bulunuyor. Bu coinlerden bazıları isimleriyle diğerlerinden ayrışıyor. İşte en tuhaf 8 kripto para. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/shutterstock_499921516.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/en-tuhaf-8-kripto-para-2169086/"]

BITCOIN YAYILIYOR


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “Bitcoin, oluşturulmalarında kullanılan kriptografik algoritmalara atıfla kripto paralar olarak adlandırılan dağıtık kütük (distributed ledger) ve/veya öbekzinciri (blockchain) teknolojileri ile işleyen sistemlerin ilkidir. 2008 yılında "kişiden kişiye elektronik para transfer sistemi" olarak ortaya çıkan ve bankacılık/ödeme sistemleri gibi aracılara ihtiyaç duyulmadan değer transferinin "güvenli ve hızlı" bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlama amacı taşıdığı belirtilen Bitcoin, bu tarihten itibaren internet ortamında hızla yayılmış, ve artan bilinirliğine bağlı olarak yükselen değeri ile de benzer teknolojiye sahip farklı kriptoparaların ortaya çıkmasına ve öbekzinciri teknolojisinin kullanım alanlarının artmasına neden olmuştur” dedi.

[caption id="attachment_2225415" align="alignnone" width="880"]Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek[/caption]

DİKKATLİ OLUNMALI...


Şimşek, Bitcoin ve benzeri teknolojilerin ne olarak sınıflandırılacağı konusunda, küresel düzeyde halen bir uzlaşıya varılamadığını belirterek  şöyle devem etti:

“ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Almanya, Kanada gibi ülkelerde bu teknolojilere yönelik bazı düzenlemeler getirilmiş olup, bu düzenlemelerde bahse konu teknolojiler emtia, sanal emtia, özel para, parasal hizmet, sanal varlık ve hesap birimi-özel para gibi farklı başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Diğer ülkelerdeki bu gelişmeler devletimiz tarafından yakından takip edilmekte olup, bahse konu teknolojilerin olası riskleri ve getirileri üzerinde de kurumlarımızca çalışmalar yapılmaktadır.  Değerlendirmeler sonrasında kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları gerektiği vurgulanarak, kripto paralar ile ilgili işlem yaptıklarında olumsuzluklarla karşılaşabileceklerinin farkında olmaları gerektiği belirtilmiştir. Bu teknolojilere ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun da oluşturulmasına karar verilmiştir.”

BITCOIN İÇİN NET OLUNMALI


CHP Milletvekili Gürer ise, Bitcoin gibi sanal paraların değişik amaçlarla kullanıldığı yönünde iddialar olduğunu belirterek, bazı ülkelerin bu para biriminin kullanılmasını yasakladığını anımsattı.  Gürer, şimdilik çok olumsuz sonuçları görülmemiş olsa da sanal olduğu için kontrol ve denetimi yapılamayan Bitcoin ile ilgili olarak pek çok insanın maddi açıdan zarar görebileceğini savundu. Gürer, böylesine önemli bir konuda hükümetin uyarı niteliğinde açıklamada bulunmaktan ziyade, kontrollü ve hızlı kararlar almasının daha doğru olacağını kaydetti.