TBMM Genel Kurulu’nda vergi düzenlemelerini de içeren torba kanun görüşülürken AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP milletvekilleri son dakika önergesi verdi. Şeker Kanunu’nda yer alan NBŞ oranı yüzde 10’dan yüzde 5’e indirildi. Teklifin gerekçesinde, “Halihazırda nişasta kökenli şekerler için kanunu oran ülke toplam A kotasının yüz de 10’u kadardır. Önergeyle bu oran yüzde 5’e indirilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

Önerge sahibi AKP’li Elitaş, “10 tane nişasta bazlı şeker üreten fabrika var. Bunlardan 5 tanesi lisanslı, 5 tanesi sadece ihraç kaydıyla üretim yapmak üzere yapılmış firmalar. Bu, 2009-2010 yılında 540 bin ton üretim yapılmış. 2016-2017 yılında 634 bin ton üretim yapılmış, nişasta bazlı şekerlerde. 2009-2010 yılında 406 bin ton yurt içi pazar, 139 bin ton ihracat. 2016-2017 pazarlama yılında 284 bin ton yurt içi pazar, 319 bin ton ihracat yapılıyor” bilgisini verdi.

‘SIFIRLAYIN’ TALEBİ

CHP’li Haydar Akar ve Fethi Gürer ‘sıfırlayın’ diye laf attı. Bunun üzerine Elitaş, “Bakanlar Kurulu bunu yüzde yüzde 2.5’a kadar indirmeye yetkili olacak” ifadesini kullandı. AKP’liler şeker konusunda ikinci bir önerge daha verdi. Buna göre özelleştirme sonrasında özel sektöre devredilecek fabrikalara tahsis edilmiş olan kotalarda öngörülen üretim şartlarına uyulmaması halinde eksik üretim yapılan kota miktarları, Türkiye Şeker Fabrikaları’na aktarılacak. Bu önergenin gerekçesinde de “Düşürülen nişasta bazlı şekerin kota oranı nedeniyle açığa çıkan şeker kotası oranının Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye aktarılması böyle pancardan şeker üretiminin arttırılması amaçlanmaktadır” denildi.